EKOLOŠKA KATASTROFA NADOMAK BORČE: Bačene stotine uginulih svinja u Kovilovu, leševi zatrpani zemljom

M. STANOJKOVIĆ

28. 03. 2021. u 22:00

JOŠ jedna ekološka katastrofa preti s leve obale Dunava. Udruženje "Eko-Pančevački rit" prijavilo je nadležnima da je na oko kilometar od Kovilova, nedaleko od industrijske farme, istovareno nekoliko stotina uginulih svinja!

ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА НАДОМАК БОРЧЕ: Бачене стотине угинулих свиња у Ковилову, лешеви затрпани земљом

Foto Eko-Pančevački rit

Inspekcija je izlazila na teren, ali zasada životinjski otpad nije otklonjen, već je prema saznanjima, ovog udruženja, vlasniku farme neko dojavio, pa je u međuvremenu, deponija zatrpana zemljom.

Da raste deponija sa uginulim svinjama, na oko tri kilometra od Borče, četiri od Padinske Skele, članovi "Eko-Pančevačkog rita" obavestili su inspekciju početkom marta. Ipak, prilikom prve posete, prema njihovim rečima, inspektori nisu uspeli da pronađu deponiju, pa su tražili njihovu asistenciju.

- Dobili smo prijavu da su na obližnjoj farmi uginule životinje i da su leševi završili na pomenutoj lokaciji - kaže, za "Novosti", Zoran Janković iz "Eko-Pančevački rit". - Na šest adresa smo poslali prijave. Veterinarska inspekcija je izašla 4. marta na teren i nisu zatekli deponiju. Posle nekoliko dana zatražili su da ih odvedemo na teren, a vlasnik farme, je znajući da će inspekcija doći trpao leševe zemljom, ali su ipak, bile vidljive.

Kako se navodi u odgovoru koje je ovo udruženje dobilo posle inspekcijskog nadzora veterinarske inspekcije, navodi se da je zatečeni komunalni otpad, pa da nadležnost mora da bude preneta dalje.

- Inspekcija je obavila nadzor i u široj okolini nisu zatekli leševe svinja. Inspekcija je nadzor ponovila sa licem koje je prijavilo da je firma koja se bavi uzgojem svinja uginule napravila deponiju i tom prilikom zatekla humke zemljišta velike površine kao komunalnog otpada. Postupajući u okviru svoje nadležnosti ova inspekcija je utvrdila da se prijava odnosi na povredu propisa koje nadziru druge inspekcije - navodi se u odgovoru Veterinarske inspekcije Udruženju.

Prema rečima Jankovića, veterinarska je na taj način loptu prebacila u dvoršite komunalne inspekcije:

- Ovde se vidi da nije reč o komunalnom otpadu, već o životinjskim leševima. Kako je moguće da oni nisu utvrdili šta se desilo sa tom farmom, otkud tolike uginule svinje i da li su neke završile u prodaji.

Deponija u Surčinu

TONE PILEĆIH NOŽICA U SURČINU

Pre mesec i po dana, u Surčinu je, na nekoliko njiva i livada, bačeno čak oko 15 tona pićeleg otpada. Alarmirane su Grad, opština Surčin, a radnici JKP "Veterina" uz pomoć mehanizacije su nekoliko dana uklanjale odmrznute pileće nožice i iznutrice. Žitelji Surčina bili su ogorčeni ovim gestom jer im je neko ugrozio zdravlje. Otpad je bio razbacan na području Donjeg polja i Vinogradske ulice. Sve je pretilo da će se pretvoriti u pravu ekološku bombu. - Kamioni su prikupljeni otpad odvezli u "Energozelenu", gde je propisno i uklonjen - rekao je tom prilikom direktor "Veterine" Grubić za "Novosti".

Deponija životinjskih ostataka / Foto P. Milošević

SMRAD OD GROBLjA KOSTIJU

I 2019. godine tone životinjskog otpada, kosti, kao i različite vrste hemikalijama, pronađeno je u kompleksu nekadanje veterinarske ustanove "Glutin" u Padinskoj Skeli.

Ovaj otpad ležao je na tom mestu 15 godina. Fabrika za preradu kostiju je bila zatvorena 2005. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri