FABRIKA ČUVA OD POPLAVA: Izgradnjom postrojenja u Batajnici rešiće se problem otpadnih voda u Zemunu

S. Vidačković

21. 02. 2021. u 07:40

KAD god se na prestonicu sruče obilnije padavine, voda poplavi mnogobrojne ulice širom grada, posebno tamo gde ne postoji kišna kanalizacija.

ФАБРИКА ЧУВА ОД ПОПЛАВА: Изградњом постројења у Батајници решиће се проблем отпадних вода у Земуну

Foto arhiva

Ovaj problem godinama muči sugrađane koji žive u naseljima na obodu opštine Zemun - Batajnici i Altini. Na ulicu mogu jedino u gumenim čizmama, preskačući jezera, a neretko im voda poplavi dvorište i podrume.

Trajno rešenje ovog problema, uverava predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević, biće fabrika za preradu otpadnih voda u Batajnici, koja će se graditi čim bude završena ona u Velikom Selu.

Prema njegovim rečima, Opština traži sistemsko rešenje, a budući objekat za preradu voda u Batajnici obuhvatiće ceo kanalizacioni sliv koji se nalazi na teritoriji Zemuna. U toku je izrada plana regulacije za izgradnju ovog objekta.

INVESTICIJA 285 MILIONA EVRA

NAJVEĆA fabrika za preradu otpadnih voda biće u Velikom Selu projekat je u toku koji finansira Vlada Srbije. Vrednost ove investicije je 285 miliona evra. Time će biti rešen višedecenijski problem jer Beograd svu svoju kanalizaciju sipa direktno u Savu i Dunav, što je otprilike oko 60.000 olimpijskih bazena godišnje.

- U Zemunu je 2018. godine izgrađen kišni kolektor "Zemun Polje - Dunav", koji pokriva Batajnicu, Altinu, industrijsku zonu uz auto-put i privrednu zonu Gornji Zemun - objašnjava, za "Novosti", Kovačević.

- Ono što trenutno radimo jeste da, čim se pojave problemi nakon obilnih padavina, ekipe sa cisternama izlaze na teren i brzom reakcijom u najkraćem mogućem roku čine ulice prohodnima za saobraćaj, u šta su se sugrađani uverili tokom prethodnih meseci.

Kako je pre mesec dana rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, završeno je projektovanje postrojenja za preradu otpadnih voda u Batajnici, a sada se radi na izradi nacrta takve fabrike u Ostružnici, Obrenovcu i Grockoj. Tako će, zajedno sa fabrikom u Velikom Selu, biti pokrivena čitava teritorija Beograda, kada je reč o preradi otpadnih materija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!