PROTESTI SU UPERENI PROTIV MOJE PORODICE: Oglasila se direktorka DZ Mladenovac nakon skupa nezadovoljnih građana

Š.M.

14. 02. 2021. u 17:26

NEZADOVOLjNI radom Doma zdravlja Mladenovac i njegovom upravom stanovnici ove prigradske opštine danas su se okupili na mirnom protestu.

ПРОТЕСТИ СУ УПЕРЕНИ ПРОТИВ МОЈЕ ПОРОДИЦЕ: Огласила се директорка ДЗ Младеновац након скупа незадовољних грађана

Foto: Novosti/Printscreen

Osim što je ova lokalna samourava sa 54.000 stanovnika ostala na jednom ginekologu koji je trenutno na odmoru pa trudnice nema ko da uputi ni u porodilište, okupljenima smeta još mnogo toga.

Ipak, kako za "Novosti" tvrdi v.d. direktorka ove ustanove doktor Dušica Milovanović, protesti koji se održavaju u Mladenovcu pokrenula je jedna od opozicionih političkih stranaka, a upereni su direktno protiv nje i njene porodice.

- Nije istina šta pričaju okupljeni građani, na ginekologiji nema gužvi i sve se obavlja u normalnim uslovima - ističe za naš list Milovanović.

- Trenutno su zaposlena dva ginekologa, a jedan je na bolovanju. Zato smo prebacili jednog lekara opšte prakse kako bi pomogao oko uputa i ostalih stvari. Imamo i jednog ginekologa koji je trenutno na specijalizaciji. Trebalo bi još jedan ili dva, otvorili smo i konkurs za prijem novih, ali se još uvek niko nije javio.

Naša sagovornica ističe kako su protesti nezadovoljnih mladenovčana ustvari otvoreni sukob jedne od opozicionih stranaka direktno sa njenom porodicom. Taj problem traje već duže vreme, a sada je još više eskalirao.

- Moj muž dvadeset godina drži privatnu ginekološku ordinaciju u Mladenovcu, a ja sam poslednje četiri godine na ovoj poziciji - priča direktorka DZ.

- Zna se na šta ciljaju, ali su sve to čiste laži. Nikada nikom nije palo na pamet da Dom zdravlja trpi kako bi se zadovoljili lični interesi. Kada sam došla na čelo ove institucije, falilo je 12 radnika, koliko ih je poslednjih godina primljeno u stalni radni odnos. Nekoliko lekara dalo je otkaze, neki su otišli da rade u inostranstvo. Trudimo se da niko ne ispašta do toga, tako da te priče sa skupova nisu istinite. Iz ove ustanove šestoro lekara poslato je na specijalizaciju, oni koji su svo vreme trajanja pandemije korona virusom bili na prvoj liniji fronta. Upravni odbor Doma zdravlja smatrao je da ih treba nagraditi za sav trud i rizik koji su prošli prethodnih meseci. I tu se vodi polemika, da su neki drugi ljudi trebalo da dobiju šansu umesto lekara koje smo poslali na specijalizaciju - kaže ona.

- Niti sam ja sama donela tu odluku, niti je ta odluka neispravna. Jednostavno je stav svih bio da se ti mladi lekari pošalju na dodatno usavršavanje, jer su bili izloženi velikom riziku, pre nego ovi što nisu prošli kroz taj pakao.

Mladenovčanima, kako su rekli okupljeni na današnjem protestu, fali i doktor za ORL, radi jedan oftamolog, a tvrde da su i pedijatrija i odeljenje opšte prakse u rasulu. - Apsolutna je neistina da je Dom zdravlja u rasulu, pored epidemije i svih teškoća mi funkcionišemo savršeno - tvrdi Milovanović.

Foto: Novosti

- Na pedijatriji je trenutno pet lekara, dok je opšta praksa pokrivena sa tri doktora, što je sasvim dovoljno. Umesto da se oda priznanje svim zaposlenim, oni su našli da ih blate. Najviše me boli što su oni koji su dobili specijalizaciju tako izvređani.

Žiteljka Mladenovca Bisenija Gajić za "Novoti" ističe da je problem sa lokalnim Domom zdravlja prisutan duže vreme.

- S obzirom da sam u drugom stanju i da sam redovniji korisnik zdravstvenih usluga DZ Mladenovac nego inače, doživela sam niz sistemskih neprijatnosti - ističe ova trudnica.

- Od toga da se ginekologija gotovo gasi na 27.000 Mladenovčanki, imamo dva ginekologa. Takođe mi je bio izdat laboratorijski nalaz, totalno nevalidan. I onda mi stiže informacija da doktorka Nadežda Drobnjaković nije dobila specijalizaciju iz ginekologije jer je promenjen pravilnik na dan kada se o dodeli specijalizacije odlučuje. Promene su izvršene u segmentima koji će izbeći Nadeždu, a favorizovati ljude koji imaju duži studentski staž od nje, niže proseke, manji radni staž. Ovo nisu politički protesti, već hoćemo samo da ukažemo na nepravilnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda