VESIĆ O OTVARANJU SPOMENIKA: Veliki događaj za Srbiju, ovo se radi jednom u celom veku

Tanjug

26. 01. 2021. u 19:03

ZAMENIK gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je srećan što je Srbija sada toliko snažna da može da podigne spomenik rodonačelniku svoje najznačajnije srednjevekovne dinastije, Stefanu Nemanji.

ВЕСИЋ О ОТВАРАЊУ СПОМЕНИКА: Велики догађај за Србију, ово се ради једном у целом веку

Foto: Instagram/avucic

Vesić je za Tanjug rekao da će večeras na Savskom trgu biti održana generalna proba otvaranja i da će sutra uveče svečanosti prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zamenik gradonačelnika je najavljujući prigodan umetnički program povodom otvaranja spomenika ocenio i da se ovako veliki i važan događaj nije desio još od 19. veka kada je podignut spomenik Knezu Mihailu na Trgu Republike.

Kaže i da se oseća veoma ponosno što je ovako veliki projekat urađen, jer, kako napominje, Srbija nije imala sreće da podiže mnogo spomenika svojim vladarima.

On je napomenuo i da su završeni svi radovi na Savskom trgu i da će to biti najlepši i najveći pešački trg ne samo u Beogradu, već i u Srbiji.

- Ukupno ima 32 000 kvadrata, od čega je 20 000 m2 pešačke zone, 250 novih stabala, mnogo zelenih površina i naravno na Savskom trgu je spomenik Stefanu Nemanji.

Trg je završen, a nama preostaje da u naredna dva meseca još završimo saobraćajnicu koja vodi iz Savske u Nemanjinu ulicu - rekao je Vesić.

On je ocenio mi da su rekonstrukcija Železničke stanice, Savski trg i spomenik Stefanu Nemanji pravi primer kako se Beograd menja.

- Uradili smo fasadu na zgradi bivše Železnice, brzo će krenuti rekonstrukcija tog objekta, koji će postati Muzej istorije Srbije, biće sačuvani i delovi perona kao deo istorije iza same stanice - rekao je Vesić.

Vesić je izrazio zadovoljstvo i što je ove godine završen Hram Svetog Save, a osim podizanja spomenika Stefana Nemanje, krenula je i obnova Hilandara.

- Mislim da bi mnoge generacije uspešnije od naših bile presrećne da su mogle da učestvuju u ovako velikim i značajnim poduhvatima, jer ovo se radi jednom u celom veku - zaključio je Vesić.

Vesić je to rekao posle promocije knjige Luke Mičete „Nemanjići - biografija" u Skupštini grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati