ČUVAJTE VODOIZVORIŠTE: Svi zainteresovani za plan Makiškog polja nisu mogli da prisustvuju sednici

M. STANOJKOVIĆ

16. 12. 2020. u 09:19

JAVNA rasprava o Nacrtu plana detaljne regulacije dela Makiškog polja, koja je juče održana u zgradi Gradske uprave, prošla je uz raspravu i ispred same zgrade.

ЧУВАЈТЕ ВОДОИЗВОРИШТЕ: Сви заинтересовани за план Макишког поља нису могли да присуствују седници

Foto N. Skenderija

Zbog epidemiološke situacije, svi zainteresovani građani, naime, nisu mogli da prisustvuju. Dok je glavna teza okupljenih građana i organizacija, koje su podnele primedbe na plan da je njim ugroženo vodoizvorište, gradski urbanista Marko Stojčić, navodi za "Novosti" da je reč o zameni teza i da ta zona ni na koji način nije predmet ovog plana, što je utvrdio, kako kaže, Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi".

STAMBENI KOMPLEKS I METRO

PODRUČJE plana namenjeno je za izgradnju stambenog kompleksa, trase metroa sa stanicama kao i depo budućeg metroa. U obuhvatu plana nalazi se deo planirane trase metro linije 1 ("Železnik" - "Mirijevo", sekcija 1; "Železnik" - "Požeška"), sa dve stanice na površini terena ("Železnik" i "Makiš") i dve podzemne stanice ("Železnik" i "Bele vode"), a od stanice Makiš, trasa metroa je planirana u plitkom iskopu. Glavni depo metroa je planiran od Ulice Bore Stankovića do stanice Makiš. Kada je reč o zaštiti prostora, navodi se da kompleks Beogradskog vodovoda izuzetan primer istorijskog nasleđa, kao i da planirana izgradnja u neposrednoj blizini vodovoda treba da elementima zelenila istakne karakter kompleksa.

Komisija za planove je pre održavanja sednice donela odluku da može da joj prisustvuje po jedan predstavnik po podnesku. Ipak, ispred zgrade Gradske uprave bilo je mnogo više zainteresovanih. Ni medijima bez akreditacije nije bilo dozvoljeno prisustvo, što je dodatno uzbunilo građane i odavalo utisak da se javna sednica odvija pod velom tajne.

Obezbeđenje na ulazu, ali i pripadnici policije, koji su bili angažovani zbog skupa, na ulazu su prozivali osobe sa spiska koje su ranije zatražile odobrenje za ulazak. Pojedini među prozvanima su, međutim, odbili da uđu iz solidarnosti prema ostalima, a svi zajedno su poručivali da je ovim projektom ugroženo vodoizvorište Makiš.

Kako je u razgovoru za "Novosti" objasnio gradski urbanista, tokom mesec dana javnog uvida stiglo je malo primedbi zbog čega, iako je razmatrano, nije odlučeno da se rasprava održi u većoj sali koja može da primi sve zainteresovane. Primedbe koje su izneli, oni, koji su prema Stojčićevim rečima ipak ušli na javnu raspravu, dolaze iz dva tabora:

- Primedbe vlasnika parcela odnosile su se na širinu saobraćajnica i njihove pozicije. A, najznačajnija primedba političkih organizacija je da plan obuhvata zonu vodoizvorišta, što nije tačno. Prva i druga zona jesu od značaja i nikako ne smeju biti urbanizovane, dok na levoj strani, što je zaključio Institut "Jaroslav Černi", nema nikakve šanse da se ugrozi vodosnabdevanje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!