"KARTON SITI" U SOCIJALNIM BLOKOVIMA: Žitelji Ulice Mileve Marić AJjnštajn godinama trpe maltretiranje nesavesnih komšija

S. Vidačković

21. 10. 2020. u 13:11

BUKA, smrad, nered i prljavština "caruju" u socijalnim stanovima u novobeogradskoj Ulici Mileve Marić Ajnštajn na brojevima 2, 4 i 6. Oko 150 stanara, korisinika socijalne pomoći, trpi teror nekoliko romskih porodica koje su u pomenutim ulazima, od stanova u vlasništvu Grada, napravile pravo "kartonsko naselje".

КАРТОН СИТИ  У СОЦИЈАЛНИМ БЛОКОВИМА: Житељи Улице Милеве Марић АЈјнштајн годинама трпе малтретирање несавесних комшија

Foto I. Marinković

Unutrašnjost zgrada na pomenutim ulazima, koje je 2012. godine Grad predao na korišćenje izbeglicama, invalidima i pojdinim romskim porodicama je u, blago rečeno, katastrofalnom stanju. Reporteri "Novosti" su obišli ove petospratnice, a od podruma do poslednjeg nivoa, ne postoji ni metar zgrade koji nije uništen ili bar uprljan.

Ulazna vrata su obijena i nemoguće ih je zaključati. Poštanski sandučići razlupani.

Hodnici su puni đubreta - praznih plastičnih flaša, kesa od grickalica, ogrizaka voća, semenki, kutija cigareta, opušaka. Gazišta na stepeništima umazana su psećim izmetom, kao i pojedina vrata. Na provaljenim stanovima nema brava, pojedina vrata su odškrinuta, dok druga imaju improvizovane katance. U modernom liftu primećujemo ostatke necivilizovanog ponašanja - smrad urina, bačen i izgažen hleb, nagomilano smeće...

Foto I. Marinković

Osim nehigijenskih i nedostojnih uslova za život, očajni i ogorčeni stanari nam kažu da se osećaju nebezedno jer svakodnevno trpe uvrede, psovke, pa čak i fizičke nasrtaje ukoliko svojim problematičnim susedima skrenu pažnju na nepristojno ponašanje. Kažu da se već godinama obraćaju nadležnim institucijema od Grada do policije, ali nema ni reakcije, ni odgovora.

- Punih osam godina tražimo da naš glas čuje neko od nadležnih, kako bi se rešili dugogodišnji nagomilani problemi - kažu stanari iz Ulice Mileve Marić Ajnštajn. - Kao zakupci socijalnih stanova u ovoj ulici, neprestano smo izloženi verbalnim i fizičkim napadima.

Nasilnici nasrću i na invalide, stare i bolesne. U zgradama i oko njih vlada strašna nehigijena, velika buka, prekomeran broj stanara, čime se krši ugovor koji smo svi potpisali pre useljenja. Mi se trudimo da čistimo hodnike, stepeništa i ulaze, ali je sa ovakvim komšijama to nemoguće - pričaju očajni stanari.

KAO U KAMENDINU

IDENTIČAN problem imaju i stanari socijalnih zgrada u Ulici Dušana Mađarčića Korčagina u zemunskom naselju Kamendin, o čemu su "Novosti" nedavno pisale. Deo bloka socijalnih objekata koji je izgrađen 2003. godine izgleda kao geto, sa obijenim i pokradenim stanovima, išaranim fasadama, smećem... Takođe, ni porodice iz Kamendina se ne osećaju nimalo bezbedno u atomsferi koju su, svojim načinom života, "kreirale" tamošnje romske porodice. Obraćali su se nadležnim gradskim i državnim institucijama, ali nisu dobili ni odgovor, ni rešenje.

Oni navode i da su ovde česte masovne tuče u kojima se koristi hladno oružje, krade se po stanovima i podrumima.

Foto I. Marinković

- Jedan broj stanova je obijen i nepoznate osobe su se tu bespravno uselile. Da ne govorimo o njihovom sumnjivom ponašanju, neplaćanju komunalija i nelegalnom priključivanju na električnu energiju. Očajni smo jer se naš glas nigde ne čuje, niko ne reaguje, a želimo da živimo normalan i miran život - navode stanari ovih zgrada.

Prema rečima naših sagovornika, kada su se ljudi tek uselili, u prizemlju je postojala kancelarija za pružanje pomoći korisnicima socijalnih stanova.

Bilo je predviđeno da zaposleni rade sa ljudima koji žive tu i pomažu im pri zapošljavanju, upisu dece u školu, plaćanju računa...

Međutim, ta ispostava gradske uprave bila je kratkog veka. Sada je i taj prostor uništen.

"Novosti" su dobile na uvid i odgovor gradske uprave na žalbe stanara, dobijen pre nedelju dana.

BEZ ODGOVORA "NOVOSTIMA"

POVODOM problema koji imaju korisnici socijalnih stanova u novobeogradskoj Ulici Mileve Marić Ajnštajn, obratili smo se Gradskoj upravi. Međutim, iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu, Sekretarijata za poslove komunalne milicije kao i Sekretarijata za stambene i komunalne poslove izostali su odgovori na pitanja da li su nadležni imali prijave, da li su izašli na teren, a nismo saznali ni na koji način ovaj veliki problem može biti rešen.

U njemu su nadležni iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove podsetili na članove Zakona o stanovanju i održavanju zgrada. Tu se, između ostalog, navodi da se Skupština stambene zajednice putem upravnika treba obratiti preduzeću sa kojim zgrada ima ugovor o održavanju.

Foto I. Marinković

Zvaničan odgovor koji niti rešava, niti uzima u obzir složenost problema koji se tiče nehigijene i nebezbednosti u socijalnim zgradama.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna