POSLE KIŠE OSTAJU MINI "JEZERA": Izgradnja kanalizacione mreže na levoj obali Dunava značajna i zbog odvoda svih vrsta padavina

A. Z. Klisurić

19. 10. 2020. u 11:12

RADOVI na izgradnji kanalizacije u naseljima na levoj obali Dunava sada su u drugoj fazi.

ПОСЛЕ КИШЕ ОСТАЈУ МИНИ ЈЕЗЕРА: Изградња канализационе мреже на левој обали Дунава значајна и због одвода свих врста падавина

Ugao Zrenjaninskog puta i Ulice bratstva i jedinstva

Završetak bi trebalo da smanji muke velikog broja žitelja Ovče, Borče i Krnjače, jer osim fekalnih, nedostaju i odvodi za atmosferske vode. Posle kiše lokalne ulice na levoj obali Dunava često su poplavljene danima. Tako je, na primer, i prethodnih nekoliko dana od kad su padavine učestalije, a nije bolja situacija ni tokom zime kada se otapa sneg.

Zbog obilnih padavina i na adresu "Beokom" servisa stižu prijave zbog "jezera" koja se prave u velikom broju ulica. Velika količina vode zadržava se na uglu Zrenjaninskog puta i Ulice bratstva i jedinstva, kao i na raskrsnici sa putem za Ovču.

- Čim padne kiša ulica se potpuno potopi, skoro da je nemoguće proći preko trotoara, a jedan pešački prelaz na Ovčanskom putu na uglu sa Zrenjaninskim putem je nemoguće preći - ispričala nam je Snežana S. iz Borče. - Kada padne kiša i okolne ulice su takođe potopljene, moramo da budemo izuzetno pažljivi i tokom vožnje automobila jer ne znamo da li će voda ući u vozilo.

Kako su nam rekli iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" na putu za Ovču ne postoji gradska kanalizaciona mreža za odvođenje atmosferskih voda.

Zapušeni odvodi i kanali u koje kiša otiče napravili su probleme i 2019. godine kada je veliki broj domaćinstava bio poplavljen. Nakon toga na levoj obali započet je rad na projektima na izgradnji kanalizacije, koja je u toku.

Prema informacijama Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju, na kanalizaciji se trenutno radi u Bloku braća Marić u Krnjači. U prvoj fazi urađeno je 1.200 metara gravitacionog kolektora, a ovaj deo projekta bio je vredan 42 miliona dinara.

- Sada je aktuelna druga faza izgradnje sekundarne fekalne kanalizacione mreže u vrednosti od 90 miliona dinara. Radovi će biti završeni do kraja godine. Gradi se gravitacioni kolektor dužine 715 metara, kao i mreža pod niskim pritiskom u dužini od 5.613 metara - rekli su nam u Direkciji.

Sekundarna mreža u naseljima Borča i Ovča radiće se posle izgradnje kolektora na Zrenjaninskom putu i kanalizacione crpne stanice "Krnjača 2", a ovo bi moglo da olakša muke građana koje nastaju nakon obilnih padavina.

- Planirano je da se preko sistema sekundarnih kanala, kišne vode usmeravaju u kanale Vizelj i Kalovita, kao i u reku Dunav - kažu u Direkciji.

NAJTEŽE U BORČI

"NOVOSTI" su već pisale o problemu koji imaju žitelji Borče na uglu Zrenjaninskog puta i Ulice bratstva i jedinstva. Usled obilnih padavina ili otapanja snega, vozači moraju da prelaze u suprotnu traku, a pešaci pretrčavaju prometni "Zrenjaninac", jer je nemoguće preći na pešačkom koji je potopljen. U ovom delu takođe ne postoji kanalizaciona mreža za odvođenje atmosferskih voda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024