OBNOVA ŠETALIŠTA PORED REKE: Savski kej još čeka ploče i drvorede (FOTO)

S. B. MILOŠEVIĆ

18. 09. 2020. u 10:35

ОБНОВА ШЕТАЛИШТА ПОРЕД РЕКЕ: Савски кеј још чека плоче и дрвореде (ФОТО)

Foto M. Anđela

OBNOVA Savskog keja, na delu od Beton hale do Brankovog mosta počela je u februaru ove godine. Tada je najavljeno da će radovi na drugoj fazi uređenja trajati do 1. septembra. Zbog pandemije virusa korona ceo posao kasni, a prema rečima glavnog urbaniste Marka Stojčića, trebalo bi sve da bude završeno za dve nedelje.

Glavni arhitekta navodi da je zbog virusa bio onemogućen uvoz rastinja i opreme iz inostranstva, pa je to doprinelo ovom odlaganju.


Iako je jedan deo šetališta završen, ovaj deo grada i dalje je veliko gradilište. Do sada je popločan potez od Beton hale do mosta, ali samo deo koji je najbliži reci. Radnici tek postavljaju ploče na delu ispred Kapetanije i ulaza u tunel Beton hale. Tu su i gomile peska, naslagane na platou.

Radi se i na postavljanju kamenih kocki na prvom stepeništu koja vodi sa ulice do šetališta. Drugo stepenište je napravljeno i tu je postavljanje ploča pri kraju, a treće se tek "izliva".

Foto M. Anđela

 


Zeleni pojas između šetališta i biciklističke staze napola je završen, odnosno posađeno je rastinje. Okolinu Spomenika lučkom radniku "krase" bare, a zemlja je na nekoliko mesta raskopana iako je tu prethodno trava postavljena. Na zelenom pojasu između Karađorđeve ulice i šetališta, samo je zemlja nabacana. Radnici tek treba da urede taj prostor, posade drveće, travu, cveće...


Duž staze postavljeno je ukrasno osvetljenje, koje je i dalje prekriveno najlonom. Klupe su negde raspoređene, ali i one su zaštićene folijom, a ima delova gde su nanizane jedna do druge i tek treba da budu postavljene. Dvojica radnika juče su betonirala i uzak deo na keju do ograde sa rekom. Posao zato i ide sporo.

STEPENICE


GRAD je odlučio da ukloni montažne stepenice koje su povezivale parking sa Beton halom. Iako nisu imale potrebne dozvole, bile su omiljeno mesto za fotografisanje mnogobrojnih Beograđana. Bojom i konstrukcijom uklapale su se u prostor, pa mnogima nije jasno zašto je grad rešio da ih ukloni. Jedini prilaz šetalištu sa parkinga sada je pasarela.


Ni dečje igralište koje se nalazi u blizini Spomenika lučkom radniku nije završeno. Sprave su doterane, ali nisu propisno postavljene.


O kvalitetu radova, prolaznici bi rekli, ima mnogo toga da se kaže.


- Dekorativna podna obloga koja je postavljena do vode uz kej, na nekoliko mesta je polomljena. Obloge su montirane na šinama, ispod kojih nema sloja tucanika ili nečeg drugog kako bi izdržale pritisak. Dovoljno je da jednom nogom, svom težinom prolaznik zgazi na nju i oseti da utanja i puca - kaže sugrađanka koja ovuda redovno prolazi.

Foto M. Anđela

 

Obnova šetališta površine od oko dva hektara podrazumeva uređenje 1,5 hektara pešačkih, oko pola hektara zelenih površina i biciklističku stazu. Obećano je da će biti posađeno novih 60 stabala, 199 komada ukrasnog šiblja i oko 5.000 različitih sadnica.

Pored Kapetanije, po uređenju keja, biće postavljen spomenik Dijani Budisavljević. Park na keju bi trebalo i da ponese ime ove dobrotvorke.

Foto M. Anđela

 

POLOMLjENE DASKE I KOD MOSTA


DEO oko Brankovog mosta uređen je još odavno, a ceo prostor obložen je dekorativnom podnom oblogom. Tokom vikenda bahati sugrađani polomili su nekoliko dasaka, ali su one zamenjene odmah pošto su se fotografije pojavile na društvenim mrežama.
Ipak, činjenica je da ovom prostoru nedostaje dodatnog zelenila i oplemenjavanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Čemu

18.09.2020. 11:17

Потпуно ми је неразумљиво зашто аутор који се већ дуже време описује радове у Београду, са великом дозом цинизма описује све што још није урађено, чини се са неком врстом насладе, као да му је драго што је тако, са жељом да заувек остане тако да би могао стално то да описује на подударан начин. А кад се све уради и заврши, ни речи похвале ни за организаторе, ни за извођаче, као није важно што је окончано! Зашто такав став?