ZBOG KORONE VRTIĆI I ONLAJN? Evo kako bi od septembra mogao da bude organizovan rad obdaništa u Srbiji

Novosti online

25. 08. 2020. u 17:37

ЗБОГ КОРОНЕ ВРТИЋИ И ОНЛАЈН? Ево како би од септембра могао да буде организован рад обданишта у Србији

Foto: Novosti arhiva

GRADSKI sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak je istakao da je sa direktorima predškolskih ustanova razgovarao o načinima organizacije rada od septembra i podsetio ih na važnost brzog reagovanja u slučaju pojave zaraze

Sve mere koje se u beogradskim vrtićima sprovode sa ciljem sprečavanja širenja virusa korona ostaju na snazi i u septembru, a vrtići su potpuno spremni i za očekivani veći broj dece, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

“Raduje nas manji broj zaraženih proteklih dana, ali nećemo se opuštati. U vrtićima nije bilo relaksacije zaštitnih mera od početka i neće ih ni biti. Tokom leta dolaznost je bila mala, ispod 20 odsto, u septembru će se sigurno povećati, ali i dalje za septembar ne očekujemo uobičajeni broj dece, kao što je to slučaj u redovnim okolnostima”, rekao je Gak nakon održanog sastanka sa direktorima beogradskih predškolskih ustanova uoči početka nove radne godine za vrtiće.

On je istakao da je sa direktorima predškolskih ustanova razgovarao o načinima organizacije rada od septembra i podsetio ih na važnost brzog reagovanja u slučaju pojave zaraze.

“Već imamo iskustvo rada u uslovima epidemije, vrtići su radili celo leto, zaposleni su opremljeni svom neophodnom zaštitnom opremom, ali će veći broj dece zahtevati i veću opreznost. Nijedan slučaj pojave korone u vrtićima do sada nije izmakao kontroli, svi znaju svoj deo posla i radili su ga odlično, isto očekujem i od septembra”, kazao je Gak.

Foto: Depostiphotos

On je dodao da će se u ustanovama tokom ove nedelje među roditeljima završiti anketa o očekivanoj dolaznosti, koja će krajem nedelje dati precizniju sliku o očekivanom broju dece. Od tog broja, kako je rekao, zavisiće i organizacija rada od ustanove do ustanove, u skladu sa potrebama svakog pojedinačnog vrtića od ukupno 308 koliko ih Beograd ima.

Gak je istakao i da je sistem fleksibilan, te da će se roditeljima koji i dalje ne žele da šalju decu u vrtiće omogućiti i onlajn podrška vaspitača.

“Vrtići će, dakle, roditeljima biti na raspolaganju na više načina, u zavisnosti od njihovih potreba, ali je najvažnija poruka roditeljima da će biti bezbedni”, rekao je Gak.

Podsetio je da je od početka epidemije ulazak u vrtiće zabranjen svima osim deci, zaposlenima i jednom roditelju koji dovodi dete, da se na ulazu deci meri temperatura, dezinfikuju ruke, da se prostorije, igračke i sve površine u objektima detaljno i redovno dezinfikuju, da deca više vremena provode na otvorenom kad god je to moguće, te da se sa decom razgovara o celoj situaciji.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)