UPIS U BEOGRADSKE VRTIĆE: Zbog odlaska kod privatnika "napisana" 2.041 odbijenica

B. Borisavljević

03. 08. 2020. u 16:30

PREDŠKOLSKE ustanove izdale su 2.041 odbijenicu roditeljima, čiji mališani nisu primljeni u državna obdaništa, saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

УПИС У БЕОГРАДСКЕ ВРТИЋЕ: Због одласка код приватника написана 2.041 одбијеница

Foto Tanjug, Beoinfo

Najviše potvrda "napisala je" PU "11. april" u Novom Beogradu, dok u Starom gradu, Sopotu i Barajevu, nije bilo zahteva na osnovu kojih se ostvaruje pravo na dotiran boravak u privatnim predškolskim ustanovama. Skupština grada je, prošle nedelje, verifikovala odluku o nastavku subvencionisanog boravka u privatnim vrtićima.

Novi Beograd sledi Čukarica, gde je izdato 265 potvrda da nije bilo mesta u državnim obdaništima, potom Palilula sa 255, Zvezdara - 250, Zemun - 244, Voždovac - 240, Vračar - 127. U Rakovici je bilo bilo 69 odbijenica, na Savskom vencu i u Surčinu 12, Mladenovcu 9, Obrenovcu 56.

- Ovo je peta godina najdirektnije pomoći roditeljima koji nisu upisali decu u državne vrtiće - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. - Do sada smo roditeljima na ime subvencije uplatili 12 milijardi dinara, a uz finansijsku pomoć Grada, trenutno 20.729 mališana boravi u 411 privatnih vrtića. Ovo nije samo pomoć roditeljima. Ekonomski domino efekat odluke je ogroman. Danas imamo deset puta veći broj privatnih vrtića u Beogradu, svaki nosi nova radna mesta, poreze, posao za dobavljače hrane...

IZNAD UPISNE KVOTE 2.000 MESTA

OD septembra u obdaništa će krenuti 14.587 novoupisanih mališana, što je blizu 2.000 mesta više od upisne kvote. Na preliminarnu rang-listu podneto je 4.068 prigovora, a prihvaćeno je 1.885 ili 46,3 odsto. Ustanove koje imaju prostorne i kadrovske kapacitete imaju pravo na proširenje kapaciteta za petinu.

Ove godine podnet je 20.251 zahtev. Interesovanje za državne vrtiće je veće nego lane, pa su stigle 1.373 prijave više. Najveći porast interesovanja za upis u državne vrtiće beleži se u Novom Beogradu.

Prestonica je već ispunila planiranu kvotu predviđenu planom Vlade Srbije da do 2025. godine obuhvat dece predškolskim obrazovanjem bude 70 odsto. U poslednjih sedam-osam godina broj mališana koji su upisani i obdanište povećan je za 33.000, pa trenutno u državnim i privatnim vrtićima boravi oko 78.000 najmlađih. U narednom periodu biće pooštrena kontrola dolaznosti dece u privatna obdaništa, jer su pojedine ustanove prijavljivanjem većeg broja prisutne dece želele da dobiju više novca iz gradske kase.

- Našu želju da pomognemo roditeljima ne sme niko da zloupotrebi za razvoj privatnog biznisa jer je to novac svih građana i nećemo dozvoliti da se neracionalno troši - ističe Gak. - Isplaćivaćemo subvencije dve dok ima potrebe za dodatnim mestima, jer je naš konači cilj koji je realno dostižan, ostvariv i kome težimo - Beograd bez liste čekanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)