MUJA VEĆ 83 GODINE U BEOGRADU: Najstariji aligator na svetu, stanovnik Zoo-vrta na prestoničkij tvrđavi, "proslavio" jubilej

A. V. V.

10. 08. 2020. u 12:21

ALIGATOR Muja i miljenik beogradskog zoo-vrta na jučerašnji dan, 9. avgusta 1937. godine, pre 83 godine, stigao je u prestonicu.

МУЈА ВЕЋ 83 ГОДИНЕ У БЕОГРАДУ: Најстарији алигатор на свету, становник Зоо-врта на престоничкиј тврђави, прославио јубилеј

Foto arhiva

Najstariji živi američki aligator na svetu, prema podacima iz tadašnje dnevne štampe, došao je u Vrt dobre nade kao dvogodišnjak, iako je na objavljenoj fotografiji izgledao starije. Procenjuje se da je u po dolasku u beogradski vrt imao desetak godina.

Muja je preživeo sve nedaće koje su zadesile Beograd i prestoničko carstvo životinja - razaranje Vrta 1941. i 1944. godine, najpre prilikom nacističkog, potom zbog savezničkog bombardovanja. Tada su stradale gotovo sve životinje. Zatim, decenije nemara pod komunističkom vlašću, pa hiperinflaciju, krizne godine sa neposrednom ratnom opasnošću, kao i bombardovanje 1999. godine. Aligator ima više od 90 godina, a međunarodna statistika je potvrdila da je on drži apsolutni svetski rekord u dugovečnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima.

MASKOTA Posetiovi vrta kod Mujinog bazena, Foto I. Marinković

- Muja je u prilično dobroj kondiciji, hrani se jedanput nedeljno i pojede šest kilograma mesa - objašnjavaju nadležni iz zoo-vrta. - Njegova dugovečnost uticaće na to da bude postavljena gornja granica dužine života ove vrste koju naučnici nisu mogli da utvrde u prirodi.

Jedna od stvari koja ga je direktno zadesila je i to da je 2012. godine dobio gangrenu prednje desne noge, koja je tada morala da bude amputirana. Muja je, iako se malo kreće, i dalje vrlo živahan, ali samo za vreme obroka i tada ga posetioci mogu videti kako gricka pacove i prepelice. Međutim, tada pokaže i svoje godine, budući da ponekad promaši kada se baci na svoju metu.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)