PRIHVATILIŠTE ZA DECU NA ZVEZDARI: Čuvaju štićenike ne odlazeći 15 dana kući

J. DINČIĆ

30. 07. 2020. u 18:30

NjIHOVE radne smene traju po 15 dana i kada uđu u prostorije Prihvatilišta za decu na Zvezdari, one su njihov dom i radni prostor naredne dve nedelje.

ПРИХВАТИЛИШТЕ ЗА ДЕЦУ НА ЗВЕЗДАРИ: Чувају штићенике не одлазећи 15 дана кући

Foto VN

Zaposleni u ovoj ustanovi tako rade od 6. jula, kada je počeo drugi krug petnaestodnevnog smenskog rada, a sve kako bi zaštitili mališane i sprečili ulazak i širenje virusa korona u ovu socijalnu ustanovu. I u tome su uspeli. Do sada prisustvo virusa nije evidentirano ni kod jednog deteta ali ni kod zaposlenih.

Uslovi rada prilagođeni su mališanima kojih trenutno u prihvatilištu ima oko 30, ali i zaposlenima kojih je po 15 u dvonedeljnom smenskom radu. Svakako razumevanje kolega je ključno u ovakvom režimu rada.
- Stvorili smo uslove rada u objektu da odgovaraju i deci i zaposlenima. Naravno da zaposleni ne rade non-stop 15 dana, već se kombinujemo shodno zahtevima mališana - priča Danijela Stajković, direktorka Prihvatilišta. - Tokom te dve nedelje usmereni smo jedni na druge, a vreme za odmor, pauze za ručak i slobodne aktivnosti, pravimo u hodu.

DRUGI KRUG

PRIHVATILIŠTE za decu na Zvezdari i Prihvatilište za odrasla i stara lica u Kumodražu nalaze se u drugom ciklusu preventivne izolacije, odnosno u drugom ciklusu petnaestodnevnog smenskog rada zaposlenih. U ove dve ustanove trenutno boravi oko 96 korisnika o kojima brine 36 zaposlenih. Planirano je da drugi ciklus petnaestodnevnog smenskog rada traje do 3. avgusta.

Dvorište radnici prihvatilišta napuštaju samo u hitnim slučajevima, odnosno kada je nekom od dece potrebna lekarska pomoć.

- I u takvim situacijama pridržavamo se pravila i mera koje je struka propisala kako bi se zaštitili od virusa - dodaje naša sagovornica. - Uspeli smo da se naviknemo na ovakav rad pre svega zbog mališana čije zdravlje nam je na prvom mestu.
Zaposlenima najviše nedostaju porodice koje ne viđaju po dve nedelje, ali teške situacije zajedno prevazilaze. U druženju, igri i učenju sa mališanima vreme im proleti, a kako bi druženje bilo zanimljivije iznova smišljaju nove igre. Jedan od predloga bio je i da nabave bazen za dvorište, ali su zbog epidemije od toga ipak odustali.
- Nismo želeli da rizikujemo, pa kada je baš toplo, napunimo flašice vodom i damo deci da se rashlade - dodaje Danijela. - Trudimo se da ih uveselimo na razne načine, svakodnevno nas preplave različite emocije, jer smo neprekidno upućeni jedni na druge i u stvari smo jedna velika porodica. Svi brinemo jedni o drugima.
Ovakav način rada zaposleni u prihvatilištu su sprovodili i tokom aprila za vreme trajanja vanrednog stanja. Kako bi izbegli rizik širenje virusa nadležni iz Prihvatilišta u narednom periodu neće primati nikakve donacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)