BEOGRADSKE PRIČE: Izgled prestonice od klanice do udžerice

Zoran Nikolić

25. 07. 2020. u 16:00 >> 16:00

STARI Beograd bio je neobično ponosan na prve dimnjake koji su obeležavali njegov industrijski napredak i modernizaciju. Među starim, sačuvanim fotografijama pažnju privlače dimnjaci koje je imala zgrada Klanice koja se nalazila na dananjem centralnom delu Ulice despota Stefana, kao i Bajlonijeva pivara, na današnjem dnu Skadarlije.

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Изглед престонице од кланице до уџерице

Foto: Zoran Nikolić

U to vreme kada je pravljena klanica, to je bila periferija grada, a namera graditelja bila je da bude dovoljno blizu varoši, a opet dovoljno daleko da ne bi uznemiravala javnost.

Davne 1895. godine osnovalo je Srpsko društvo za klanje i preradu stoke, a sa radom je počela četiri godine kasnije. Već krajem tridesetih godina klanica je morala da se povuče iz srca grada koji je na tom mestu morao da postavi širok bulevar.

Foto: Zoran Nikolić

Tako su se u gradu toga doba sve više viđale knjižare, koje su sticale sve brojniju publiku. Pismeno i učeno stanovništvo bilo je sve brojnije, a knjige prvo oličenje obrazovanja. Dabome, bile su štampane i reklamirane na "srpsko-hrvatskom" jeziku, kao oličenju ondašnje Jugoslavije.

Kuće od naboja

Kuće koje je Beograd dugo pamtio, a njihov orijentalni stil gradnje je prepoznatljiv na starim fotografijama, pravljene su od naboja. Na drvenu konsrukciju bila bi dodata smeša blata i pleve, a takva zdanja nisu tražila duboke temelje, pa je njihovo podizanje bilo relativno jeftino.

 

Sa druge, dorćolske strane, povlačile su se poslednje udžerice od kojih su neke "pamtile" još turska vremena. Stare, drvene kućice brzo su rušene pred naletima višespratnica ili makar lepih prizemnih kuća.

Брашнара Тадије Перишића остала је као сећање на трговца који се бавио свим производима од пшеничног брашна. Било је ту и житарица сваке друге врсте. 

Foto: Zoran Nikolić

Trgovalo se na veliko i malo, pa su mušterije dolazile sa najrazličitijih strana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

KRUG OKO SLONARE TRČI 150 MALIŠANA: U zoološkom vrtu na Kalemegdanu u subotu još jedan dečji maraton