OBELEŽJE SRPSKOM DIPLOMATI: Matija Ban dobija spomenik ispred GO Čukarica

G. Novković

20. 07. 2020. u 12:15 >> 01:51

NA Šumadijskom trgu, ispred zgrade Gradske opštine Čukarica, u narednim mesecima trebalo bi da bude postavljen spomenik čuvenom profesoru, političaru i diplomati Matiji Banu.

ОБЕЛЕЖЈЕ СРПСКОМ ДИПЛОМАТИ:  Матија Бан добија споменик испред ГО Чукарица

Foto: P. Milošević

Komisija za spomenike ove lokalne samouprave uputila je predlog Komisiji grada, koja ga je i usvojila. Sada se čeka konkurs za idejno rešenje, koji bi uskoro trebalo da bude raspisan.

Ideja o podizanju spomen-obeležja bila je aktuelna pre uspostavljanja vanrednog stanja sredinom marta ove godine. Izbijanje epidemije usporilo je sprovođenje namere, ali nadležni u GO Čukarica ne odustaju da postavljanjem spomenika ukažu čast čoveku po kome Banovo brdo nosi ime.

- Odbor Grada za izgradnju spomenika sprovodi dalje aktivnosti u vezi sa konkursom za idejno rešenje i podizanje obeležja - rekli su nam u Opštini Čukarica. - Nakon raspisivanja oglasa, imaćemo predlog izgleda spomenika, koji bi trebalo da bude postavljen do kraja godine.

Kako stoji u prihvaćenom predlogu, spomen-obeležje trebalo bi da bude postavljeno na Šumadijskom trgu 2. Kada je reč o izgledu skulpture, figura Matije Bana, sa dostojanstvenim stavom i prepoznatljivi likom, koji sugeriše značaj ličnosti, bila bi izlivena u bronzi, u prirodnoj veličini. Postament bi bio od betona optočenog mermernim pločama. Predviđeno je da plato za spomenik bude okvirnih dimenzija četiri puta četiri metra.

- Inicijativa za ovo obeležje potiče od Gradske opštine Čukarica i građana Banovog brda i Čukarice. Osim odavanja počasti Banu, imamo za cilj i da oplemenimo svoje eksterijere umetničkim delima i doprinesemo nezaboravu velikana naše istorije - kažu iz Čukarice.

Sve troškove izrade obeležja Matiji Banu snosiće Gradska opština Čukarica.

Među kulturno-istorijskim spomenicima u ovom delu grada izdvaja se Spomenik srpskim ratnicima poginulim u odbrani Beograda 1915, koji je jedinstven po tome što ga je podigao neprijatelj u znak poštovanja prema protivniku. U neposrednoj blizini je i spomenik austrougarskim vojnicima koji su takođe izginuli u krvavim borbama prilikom forsiranja Save na čukaričkom pravcu.

Svojevrsna istorija Čukarice i Beograda je i Topčidersko groblje na padini Košutnjaka formirano još u 19. veku. Tu su spomenik književnici Isidori Sekulić, obelisk nad grobom vojvode Stevana Knićanina, spomenik Arčibaldu Rajsu, Žanki Stokić... Širom opštine nalazi se više spomenika poginulim ratnicima, kao i spomen-obeležja koja podsećaju na značajne ličnosti i događaje iz prošlosti.

DUBROVAČKI SRBIN

MATIJA Ban bio je predstavnik nacionalnog pokreta Srba u Dubrovniku. Nakon što je došao u Beograd 1844. godine, postao je vaspitač kćeri kneza Aleksandra Karađorđevića. Prvi je izneo ideju podizanja Hrama Svetog Save na Vračaru, a potom je osnovao Društvo za podizanje Hrama 1895. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!