RODITELJIMA 20.000 DINARA: Šapić najavio lepe vesti za Beograđane

S.Vidačković

16. 04. 2024. u 11:21 >> 14:35

RODITELjI beogradskih osnovaca i srednjoškolaca dobiće 20.000 dinara po svakom detetu, umesto kompleta besplatnih udžbenika kao prošle godine. Prijave počinju u ponedeljak u školama, gde će mame i tate dobiti sve neophodne informacije, a ovaj novac biće im uplaćen na račun tokom septembra.

РОДИТЕЉИМА 20.000 ДИНАРА: Шапић најавио лепе вести за Београђане

Foto: S. Vidačković

Takođe, sledeće nedelje počinje podela besplatnih karata za beogradske bazene, po opštinama, kao i prošlog leta.

To je danas najavio predsednik Privemenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić i dodao da je sada naprljavljen iskorak u odnosu na prošlu godinu, kada je u jednoj školskoj godini ištampan veliki broj udžbenika, pogotovo za srednju školu.

- S obzirom na to da sada postoji ogroman broj udžbenika u našem obrazovnom sistemu, bilo bi šteta da ponovo novac dajemo na nove - najavio je Šapić. -Dajemo priliku da se udžbenici razmene ili naslede, a svaka porodica u Beogradu dobiće dvadeset hiljada dinara po detetu, koje ide u osnovnu ili srednju školu. Nazvali smo tu odluku "đačka pomoć". Novac će dobiti u septembru, koji je svakako najteži mesec za porodični budžet.

Prema njegovim rečima, roditelji mogu da odluče i da kupe nov komplet udžbenika, uz mogućnost da to učine i na rate. Najskuplji komplet za krajnje razrede osnovne ili srednje škole iznosi oko između 16 i 17.000, a najjeftiniji oko 11.500 dinara. Ova novčana pomoć iznosi oko 30 miliona evra.

Foto: S. Vidačković

- Prijava kreće od ponedeljka, 22. aprila, u svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu, a sve informacije će dobiti tamo i trajaće do kraja leta. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se prijavljivali za pomoć koju je država davala. Daće svoje podatke i brojeve računa na koje će novac tokom septembra biti uplaćen.

Kao i prošle godine, sugrađani će i ove letnje sezone moći da uđu besplatno na gradske bazene, pod uslovom da imaju karticu. Ulaznice će se od ponedeljka izdavati u svakoj opštini, na posebnim šalterima Grada Beograda. Beograđani mogu da dobiju karticu u bilo kojoj opštini, nezavisno da li žive na toj teritoriji. Potrebna im je samo lična karta.Kupališta se otvaraju sredinom juna i traju do septembra.

- Zbog velikog odziva prošle godine, odlučili smo da i ove godine imamo istu akciju. Zahvaljujući njoj mnogi su na bazen odlazili mnogo češće, a neki su i prvi put posetili otvorene bazene. To je jedna od socijalnih mera koju smo doneli. Odgovorno tvrdim da je ova gradska vlast donela najvažnije socijalne mere u poslednjih desetak godina, za šta su sredstva obezbeđena iz gradskog budžeta - zaključio je Šapić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?