OBNOVA JAVNOG PROSTORA U CENTRU GRADA POČINJE USKORO I TREBALO BI DA TRAJE SEDAM MESECI: Mašine stižu na Trg Nikole Pašića

Š.Marović

22. 02. 2024. u 11:12

TEMELjNI radovi na rekonstrukciji Trga Nikole Pašića počeće u ponedeljak, saznaju "Novosti", a rok završetka biće sedam meseci. To znači da bi početkom oktobra prestonica trebalo da dobije preuređen javni prostor u centru grada, za čije uređenje je Sekretarijat za investicije izdvojio 701 milion dinara sa PDV.

ОБНОВА ЈАВНОГ ПРОСТОРА У ЦЕНТРУ ГРАДА ПОЧИЊЕ УСКОРО И ТРЕБАЛО БИ ДА ТРАЈЕ СЕДАМ МЕСЕЦИ: Машине стижу на Трг Николе Пашића

Foto: Zoran Jovanovic

O radovima na trgu Nikole Pašića gradski čelnici intenzivno su govorili prethodne deceniju, a konačno će početi realizacija ovog važnog projekta. Posao je poveren grupi ponuđača na čelu sa preduzećem "GP Invest gradnja", a tu su i D. C. Energocoop, "Slavija Proking", Alex E&C, "Tesla sistemi" i SDC Professional. Čuvena fontana ostaće na istom mestu, ali će biti svedenija, pošto je plan da joj se vrati izgled od pre gotovo sedam decenija, odnosno da ima bazen bez vodoskoka.

-  Naravno da je fontana postala simbol ovog trga i da je nećemo uklanjati - rekao je ranije predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić.

Ploče na Trgu biće u crvenim tonovima pravougaonih i kvadratnih oblika, a na ovom prostoru će osim klupa u kombinaciji čelika i drveta biti postavljen i urbani mobilijar kao što su info-ploča o istorijatu trga, prostor za bicikle, reklamni medij malog formata, kante za otpatke. Novina će biti i drugačije osvetljenje. U okviru ovog projekta nije planirana restauracija spomenika Nikoli Pašiću, ali će monument biti zaštićen dok traju radovi.

Trg Nikole Pašića nalazi se u centru prestonice i jedan je od najmlađih trgova u glavnom gradu. Ovaj prostor sređen je pedesetih godina prošlog veka. Inicijalno je nosio ime po komunističkim ideolozima, Trg Marksa i Engelsa. Naziv se zadržao do 1997. godine, kada je tadašnja Gradska skupština odlučila da ga preimenuje u Trg Nikole Pašića.

Izgled ovog dela grada menjao se kroz decenije, a jedno vreme služio je i kao veliki parking, što se može videti na starim fotografijama prestonice.

Pre dva veka ovo je bio pust prostor, posle Prvog svetskog rata izgrađene su prve kuće. Probijale su se ulice u ovom delu, pravili su se planovi, ali je formiranje gradskog trga otpočelo tek posle Drugog svetskog rata. Tokom 1950. godine organizovan je konkurs na kom je pobedilo rešenje Hranislava Stojanovića. Njegov plan je bio da se trg širi ka Takovskoj ulici, dok su druga rešenja predviđala kružni oblik ovog platoa.

Obeležje Marksu i Engelsu

NA današnjem Trgu Nikole Pašića trebalo je da bude podignuto obeležje Marksu i Engelsu, jer se ovaj plato decenijama zvao po njima. Fontana je izrađena, ali je ovo postao prostor za pešake tek osamdesetih godina, kada su posađeni platani. Spomenik Pašiću podignut je 1998, a godinu ranije trg je nazvan po tom političaru i osnivaču Narodne radikalne stranke.

Na fontani i danas stoji jedva vidljiv napis "Trg Marksa i Engelsa obnovljen 1987. godine".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024