UČE I U MUZEJIMA: U Gimanziji "Patrijarh Pavle" đaci ne sede samo u učionicama (FOTO)

B. Borisavljević

10. 12. 2023. u 13:56

UČITI sa zadovoljstvom i bez opterećenja, nepisano je pravilo u Gimnaziji "Patrijarh Pavle". U školi, koja sa ponosom, nadahnućem i odgovornošću nosi ime velikog srpskog patrijarha, kažu da je za sreću potrebno malo.

УЧЕ И У МУЗЕЈИМА: У Гиманзији Патријарх Павле ђаци не седе само у учионицама  (ФОТО)

Foto: Gimnazija Patrijarh Pavle

 Trud, angažovanje, posvećenost učenicima i samom procesu učenja, malo su drugačiji nego u ostalim obrazovnim ustanovama. Osim klasične, ova škola godinama organizuje i ambijentalnu nastavu.

Prema rečima profesorke Slađane Matović, nastava van učionice održava se na svim mestima u gradu koja nude životno učenje - u muzejima, na fakultetima, bibliotekama, crkvama i manastirima, istorijski i kulturološpki važnim mestima. To je prilika da đaci osete uživo vrednosti starine i važnosti istorije. Tako se osavremenjuje nastava, a deca postaju aktivni učesnici društva.

 

DOBROTVORNI VAŠAR

Učenički parlament škole organizovao je 1. decembra novogodišnji dobrotvorni vašar. Učesnici su bili Srednja zanatska škola "Petar Leković", "Zvuci srca", kafić sa Vračara, kao i "Dnevni boravak za mlade iz Šekspirove 8". Sve tri ustanove aktivno obrazuju, brinu i zapošljavaju mlade sa posebnim potrebama.

Zajedno sa profesorima, kroz niz radionica gimnazijalci su se osnažili kako da razviju empatiju, pomognu i približe se mladima sa posebnim potrebama. Svi zajedno su napravili ukrase, medenjake, čestitke, venčiće i poslali poruku da prepreke ne postoje i da je potrebna samo dobra volja kako bi se i najosetljivije kategorije uključile u svakodnevne društvene tokove.

- Učenici tako saznaju da, svest o poreklu, vrednosti i lepoti, ima šta da posvedoči i da nam je na dohvat ruke - navodi Matović. - Đaci kažu da im je lepše i korisnije učiti izabranu temu kroz nekoliko predmeta i tako je istraživački posmatrati iz više različitih uglova. Dok učimo sa đacima u isto vreme se zabavimo i družimo. Da takav pristup nastavi daje dobre rezultate, govori i podatak da 80 odsto učenika naše gimanzije upiše državne fakultete.

Profesorka Simonida Vukobrat ističe da Gimnazija "Patrijarh Pavle" ima sluha za savremene vidove nastave i novo, a zapravo staro - iskustveno učenje. Učenici jednom mesečno, kada nam prilike to dozvole uče na terenu.

- Obilazimo ljude i ustanove koji bogate naša znanja, ali i nas lično, družimo se sa licima sa posebnim potrebama od kojih dobijamo pouku da svi mogu da se obrazuju i uživaju u životu- kaže profesorka Vukobrat. - Kroz ovakav vid nastave, i mi i naši učenici učimo, obrazujemo se, širimo opštu kulturu i životne vidike i tako, nadamo se, postajemo bolji i zadovoljniji ljudi. Učiti sa zadovoljstvom i bez opterećenja - zar to nije i najbolji vid učenja.

U sklopu ambijentalne nastave učenici imaju i biblioteku na otvorenom, pripremaju predstave, književna druženja. Takođe, organizuju se i razne humanitarne akcije kao što su priprema i podela novogodišnjih paketića, udomljavanje kućnih ljubimaca, davanje krvi...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)