ĐACI NA ONLAJN NASTAVI: Zbog učestalih pretnji u OŠ "20. oktobar" učionice prazne

B. Borisavljević

16. 11. 2023. u 15:28

U OSNOVNOJ školi "20. oktobar" učionice su danas bile prazne. Posle serije pretnji u poslednjih desetak dana da je postavljena bomba i da će biti izvršen napad, Nastavno naučno veće je na vanrednoj sednici odlučilo ne bude nastave u školi, već da se časovi drže onlajn.

ЂАЦИ НА ОНЛАЈН НАСТАВИ: Због учесталих претњи у ОШ 20. октобар учионице празне

Ilustracija Foto: V. Danilov

Iako je javnost već navikla na periodične serije dojava o postavljenim bombama u školama koje su, na sreću, bile lažne, ovog puta "na udaru" hakera je samo najveća osmoletka u Novom Beogradu. Od početka meseca MUP-u je prijavljeno pet pretnji upućenih ovoj školi, a dešavalo se da budu i dve u roku od dva sata.

- Škola "20. oktobar" ne dobija samo dojave o postavljenim bombama, već i pretnje da će biti oružanog napada - kaže Darko Eger, rukovodilac Aktiva direktora osnovnih škola u Novom Beogradu. - Takođe, razlika u odnosu na prethodne dojave je što elektronska pošta ne stiže samo na adresu škole, već i na treća lica. Nijedna druga škola na Novom Beogradu nije u proteklom periodu imala takvih pretnji. Sve ovo je uzelo maha i unelo nemir.

On ističe da nije ugroženo izvođenje nastave i da sve škole imaju razređene mehanizme za organizovanje onlajn nastave.

- Veći je problem što sitacija nikako da se stabilizuje, tako da se gubi vreme bez potrebe - navodi Eger. - Problem je za roditelji sa decom u nižim razredima koji rade, jer nemaju kome da ih ostave dok su na poslu. Tako mala deca ne mogu bez nadzora da budu sama kod kuće.

Da li će se osnovci sutra vratiti u klupe nismo saznali, jer direktor škole nije odgovarao na pozive i poruke. Kako nam je rečeno u Ministarstvu prosvete, direktor škole je dužan da daje izjave u konkretnom slučaju, jer on rukovodi ustanovom.

U Ministarstvu prosvete navode da škola donosi opšti akt o zaštiti i bezbednosti dece i učenika i da sprovodi mere propisane navedenim aktom kojima se osiguravaju uslovi za bezbedan boravak dece i učenika u ustanovi.

- Sve škole su upoznate sa procedurom, postupanjem i saradnjom sa MUP-om u slučaju dojave o bombama - ističu u ministarstvu. -Izvor i razlog pretnji u skladu sa nadležnostima može utvrditi jedino MUP. Obrazovno-vaspitni rad može biti prekinut u slučaju više sile i drugim slučajevima u kojima su ugroženi bezbednost i zdravlje dece, učenika i zaposlenih. Odluku o prekidu obrazovno-vaspitnog rada donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave, odmah, odnosno narednog dana od nastupanja okolnosti koje ugrožavaju bezbednost učenika i zaposlenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)