ENGLESKI DVA PUTA NEDELJNO: U državnim obdaništima počela besplatna nastava stranog jezika za predškolce

B. Borisavljević

15. 11. 2023. u 11:12

ZA oko 16.500 mališana u pripremnom predškolskom programu počela je besplatna školica engleskog jezika. Nastava je organizovana u državnim vrtićima, a "školska godina" za buduće prvake trajaće četiri meseca.

ЕНГЛЕСКИ ДВА ПУТА НЕДЕЉНО: У државним обдаништима почела бесплатна настава страног језика за предшколце

Foto: P. Milošević

 Njihovi vršnjaci u privatnim predškolskim ustanovama će "u klupe" sesti dve nedelje kasnije, krajem novembra.

Učenje engleskog jezika je i do sada bilo moguće u obdaništima, ali su roditelji te kurseve plaćali iz svog džepa. Minimalna "školarina" bila je 50 evra pa naviše, dok su u privatnim predškolskim ustanovama ti iznosi veći od sto evra. Sada će nastavu držati licencirani profesori sa višegodišnjim iskustvom. Časove će moći da pohađaju svi predškolci, a kada budu odsutni iz vrtića, za njih je predviđena onlajn nastava.

- Ukoliko dete ne boravi u predškolskoj ustanovi u danima kada se održava nastava engleskog jezika, čas će se nadoknaditi pristupom onlajn platformi za učenje na kojoj će se nalaziti celokupan sadržaj - kaže Aleksandra Čamagić, v. d. sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu. - Pristup onlajn platformi omogućen je ovlašćenim korisnicima tokom trajanja tečaja svakim danom, 24 časa. Onlajn platforma sa celokupnim sadržajem plana i programa učenja engleskog jezika će biti dostupna i tri meseca nakon završenog kursa.

BROJKE

U 17 državnih predškolskih ustanova je upisano oko 58.000 mališana. Privatne vrtiće pohađa oko 23.500 mališana u više od 450 obdaništa. Uvođenjem subvencija za boravak u privatnim predškolskim ustanovama iz kase Grada njihov broj je povećan skoro deset puta. Pre dotiranja iz gradske kase, bilo ih je tek četrdesetak.

Nakon završenog predviđenog fonda časova deca će imati mogućnosti dobijanja sertifikata o nivou stečenog znanja za njihov uzrast.

- Nastava će se, u radnoj 2023/2024. godini, odvijati prema terminima koji se odrede u skladu sa planom rada predškolskih ustanova, kontinuirano u trajanju od četiri meseca radnim danima, dva puta nedeljno - navela je Čamagićeva. - Želja Grada je bila da porodicama pomogne i finansira neku od dodatnih aktivnosti za decu. Mališani su učenje stranog jezika u najvećem broju počinjali u ovom periodu i roditelji su za tu namenu izdvajali značajna sredstva, a od sada će to za njih raditi Grad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!