VOĆE KOJE IMA MIRIS I UKUS: Izložba starih sorti u Botaničkoj bašti "Jevremovac" (FOTO)

B. Borisavljević

06. 11. 2023. u 20:47

BUDIMKA, šećerlija, kolačarka, zvečarka, kožara, ovčiji nos...samo su neke od starih sorti jabuka koje polako nestaju.

ВОЋЕ КОЈЕ ИМА МИРИС И УКУС: Изложба старих сорти у Ботаничкој башти Јевремовац (ФОТО)

Foto: N. Skenderija

Beograđani su juče, imali priliku da ih vide u Botaničkoj bašti "Jevremovac" na izložbi autohtonih sorti voća i povrća i razmeni semena. Ali, i da ih osete. Jer, kako kažu stručnjaci, miris je upravo taj koji stare sorte razlikuje od ovih "modernih". Miris, koji podseća na detinjstvo. A, onda i ukus.

Najviše je bilo izloženih jabuka, više od 70 vrsta. Kako objašnjavaju biolozi dr Ivana i Aleksandar Radović, osnivači Ekološkog pokreta "Okvir života", razlog tome je što je jesen vreme kada stižu zreli plodovi ovog voća. Ovi entuzijasti sve čine da zaštite od izumiranja stare srpske sorte, koje i gaje na svom imanju u blizini Mionice.

KALEMLjENjE

Starih sorti ima jako malo, a nama je cilj da ih sačuvamo - kaže Aleksndara Radović. - Ako neko ima staro stablo, najbolje bi bilo da nađe kalemara ili u rasadnik odnese grančicu da je okaleme stručni ljudi, kako bi mogli da ih sačuvaju.

Dok razgledamo voćke, objašnjavaju nam kako su dobili nazive i po čemu su jedinstvene. Za sortu "ovčiji nos" već ime kaže na šta podseća. Od "kolačare" se prave najbolji kolači. Kažu da se u voćarstvu, spljošten oblik ploda stručno naziva kolačast. "Šećerlija" je slatka kao šećer, a "zvečarku" kad "promućkate" semenke unutra zazveče.

- Leskovačka dunja je naša stara sorta koje najviše ima u dolini Južne Morave i neprevaziđena je u svetu. Od nje se pravi najbolja rakija i kompot - objašnjavaju radovići. - Jelička dunja ima najlepši miris, a vranjska služi kao oprašivač sa leskovačku i najbolja je za seckano slatko. Kruška "kaluđerka" je stara više od 200 godina, pronašao je jedan kaluđer u Francuskoj. Prepoznaje se po uzdužnoj štrafti koja ide od peteljke do čašice.

Tu je i "osmak" - kukuruz nazvan tako jer ima osam redova i nekada se od njega isključivo pravio kačamak. Za krompir "mesečer", koji podseća na batat, kažu da nema konkurenciju.

Beograđani su pokazali izuzetno veliko interesovanje za stare sorte voća i povrća. Dolazili su da kupe semena, posebno jabuka, ali i dunja. Izbor sorti kruški je bio sužen jer, ove godine, rod nije bio dobar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona