DVA PUTA VIŠE PRIJAVLJENIH: Počela besplatna devetosmesčna obuka za kuvara u SC "Beograd"

B. Borisavljević

05. 10. 2023. u 14:57

DRUGA generacija besplatne škole za kuvare u trajanju od devet meseci, koju organizuje Studentski centra "Beograd" uzela je varjače u ruke. Prvog dana obuke obišla ih je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i poželela im uspešan rad.

ДВА ПУТА ВИШЕ ПРИЈАВЉЕНИХ: Почела бесплатна деветосмесчна обука за кувара у СЦ Београд

Foto: Ministarstvo prosvete

 Interesovanje je bilo dva puta veće nego prošle godine, prijavilo se 200 kandidatata. Za obuku je izabrano njih 30 što je duplo više nego lane.

Prema rečima Đukić Dejanović, Ministarstvo prosvete podržava različite aktivnosti Studentskog centra "Beograd", poput programa, prekvalifikacija i dokvalifikacija, čime se stiču znanja i veštine za veći stepen zapošljavanja, što j posebno važno kod profesija koje su u deficitu.

- Danas je otpočeo sertifikovani kurs za učenje kuvara rekla je ona. - Prošle godine je započeo pilot program, u ovoj godini ima 30 polazanika, od kojih će najveći broj ostati baš u Studentskom centru da radi, drugi će raditi po drugim ugostiteljskim objektima u zemlji, a nažalost neki će van nje koristiti svoja znanja i veštine.

PROGRAM

Program je podeljen u dva dela - teorijski sa 165 časova u učionicama Ustanove i praktični sa fondom od 928 časova u sedam restoranima masovne ishrane, a la carte restoranima i hotelima. Polaznici će u realnim uslovima imati priliku da se upoznaju sa vrstama kuhinja i jela, karakteristikama namirnica i začina, steknu znanja i veštine korišćenja odgovarajuće opreme, sredstava i pribora za rad, načina pripreme hrane, poznavanje vrsta mesa, voća i povrća i načina njihove obrade, znanja i veštine u oblasti zaštite i čuvanja hrane i održavanje higijene, kao i poznavanje i primena HACCP standarda.

Navela je da je Studentski centar "Beograd" svojim pedagoškim radom, koji se ne uklapa u klasične oblike učenja u osnovnim i srednjim školama, dao adekvatan odgovor na situaciju u kojoj svi moraju brzo da se menjaju.

Direktor Studentskog centra "Beograd" Goran Minić naveo je da je obuka prvi put organizovana prošle godine, kao pilot projekat i da se tada prijavilo 70 kandidata, od kojih je izabrano 17, jer su to uslovi dozvoljavali.

- Obuka je potpuno besplatna za sve polaznike, a obezbeđen im je i topli obrok, takođe i adekvatna nadoknada za provedeno vreme kod nas, kao i prevoz, nemaju dodatnih troškova - rekao je Minić. - Polaznici nakon devet meseci obuke dobijaju stručnu znanje za kuvara, kao neko ko je završio trogodišnje obrazovanje i sa tom diplomom mogu da rade bilo gde na tržištu. Ove godine smo imali veće interesovanje, prijavilo se 200 kandidata, izabrano je 30 polaznika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu