RODITELJI NISU U "ŽIRIJU" ZA UČITELJICU: Upis u prvi razred još traje, sledi formiranje odeljenja za prvake

B.Borisavljević

21. 08. 2023. u 15:53

IAKO upis u prvi razred zvanično traje do kraja maja, škole primaju zahteve do pred početak školske godine. Koliko će najmlađih đaka ove godine sesti u školske klupe, znaće se krajem avgusta. Ali pre oglašavanja prvog zvona, psiholozi, pedagozi i učitelji će imati pune ruke posla jer treba "sastaviti" odeljenja prvog razreda.

РОДИТЕЉИ НИСУ У ЖИРИЈУ ЗА УЧИТЕЉИЦУ: Упис у први разред још траје, следи формирање одељења за прваке

AP Photo

Pravila nalažu da se ispoštuju svi stručni kriterijumi. I dok su nekada mame i tate samo dolazili na roditeljske sastane i po pozivu u školu, današnji roditelji su kao "deo" nastavničkog veća. Gotovo u svakoj školi postoji učitelj koji je na "glasu", pa bi roditelji želeli da baš njihovo dete bude u njegovom odeljenju. Na "listi želja" su i one da sede u istoj klupi sa drugarima iz vrtića, da u učionici bude društvo iz naselja...

"Preporuke" od drugih roditelja da treba da upišu dete baš kod određenog učitelja, psiholozi smatraju pogrešnim. Jer, kako ističu, ako je jedan učitelj dobar nekom detetu, ne mora da znači da će biti i drugom. Oni ističu da mame i tate treba posao izbora učitelja da prepuste stručnjacima.

- Prilikom formiranja odeljenja, najpre, vodi se računa o polnoj strukturi, odnosno da bude približno jednak broj dečaka i devojčica - objašnjava Dragoljub Gačić, direktor OŠ "Nikola Tesla" u Vinči. - Uspeh koji deca postignu na testiranju ocenjuje se od jedan do pet, pa se vodi računa da, recimo, u odeljenju od 25 učenika bude po petoro đaka iz svake od ovih kategorija, kako se ne bi dogodilo da u jednom odeljenju budu samo oni koji su bili najbolji na testiranju ili da učionica bude puna đaka koji su postigli lošije rezultate.

PROŠLA GODINA REKORDNA

PRESTONICA je prošle godine imala najbrojniju generaciju đaka prvaka u poslednjih 13 godina.

U školskim klupama je bilo 17.230 učenika prvog razreda, što je čak 2.000 više nego u 2010. godini, kada ih je upisano. 15.353. Najviše novih đaka upisale su osmoletke na Novom Beogradu - 2.350 , a najmanje u Sopotu - 143. Broj učenika prvog razreda je bio veći i od desetogodišnjeg proseka, koji iznosio 16.315 mališana po generaciji. Posle škola na Novom Beogradu, najviše prvaka bilo je na Voždovcu - 1.949 i u Zemunu - 1.819.

Jedan od kriterijuma je i stručna sprema u porodici, tako da u odeljenju treba da budu deca čiji su roditelji raznih zanimanja, ali i različitih stepena obrazovanja. Deca koja imaju neke hronične bolesti raspoređuju se po različitim odeljenjima, kako ne bi svi bili u jednom. Da li dete nosi naočare, da li je levoruko, takođe su neki od kriterijuma koji se koriste prilikom formiranja odeljenja.

- Roditeljima možemo da izađemo u susret samo kada su u pitanju smene, pošto imamo više od 250 prvaka, pa je teško da svima izađemo u susret - objašnjava Gačić. - Tako se trudimo da braća i sestre koji idu u različite razrede budu u istoj smeni.

Ispunjavanje roditeljskih želja moguće je u manjim školama, dok one sa velikim brojem đaka teško mogu da izađu u susret roditelja. Najviše prvaka krenuće u osnovne škole "Danilo Kiš" u naselju "Stepa Stepanović", "Nikola Tesla" u Vinči i "Pavle Savić" u Mirijevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu