UGOVOR ZA DEPO U AVGUSTU: Gradski menadžer Miroslav Čučković o predstojećim radovima u Makišu

S.V.

01. 08. 2023. u 20:28

UGOVOR za izgradnju velikog depoa za sve vozove metroa biće potpisan ovog meseca.

УГОВОР ЗА ДЕПО У АВГУСТУ: Градски менаџер Мирослав Чучковић о предстојећим радовима у Макишу

privatna arhiva

Takođe, biće i sporazum sa "Alstomom" koji će da nam uruči opremu, lokomotive i vozove, a spreman je i ugovor za veliku saobraćajnicu i kompletnu infrastrukturu na Makiškom polju, od raskrsnice za Železnik i Obrenovac, pa sve do Belih voda na Čukarici. Ceo taj potez postaće novi građevinski kompleks.

Ovako gradski menadžer Miroslav Čučković najavljuje predstojeće radove na projektu beogradskog metroa. Prema njegovim rečima, do kraja godine počeće izgradnja četiri stanice - na Banovom brdu, Adi Ciganliji, Sajmu i Savskom trgu. "Krtica" dolazi krajem sledeće godine, a do tad kopaće se stanice, gradiće se garaža deopoa. Ove jeseni, otkriva Čučković, počinje igradnja komandnog centra za metro.

 

- Beograđani će videti veliki broj kranova i mašina na tim lokacijama, dosad je urađeno mnogo posla na tih 70 hektara Makiškog polja - istakao je Čučković gostujući na TV Hepi. - Osim metroa, građevinske mašine su i na autobuskoj i železničkoj stanici. Radovi su u punom jeku, do kraja godine na autobuskoj stanici počeće prijem putnika i autobusa. Što se tiče železničke stanice Prokop, njegovo otvaranje je zakazano za 20. oktobar. U tom mestu ćemo primiti sve putnike koji stignu vozovima u Beograd, s obzirom da je povezanost Beograda i Novog Sada pokazala da imamo potrebu za takvim vidom prevoza širom Srbije.

On je podsetio da će deo kod OTC na Novom Beogradu postati veliko saobraćajno čvorište, odakle će voz kretati do aerodroma i budućeg nacionalnog stadiona u Surčinu, u blizini kog će biti organizovan "Ekspo" 2027. godine.

"Krtica" kopa do 12 metara dnevno

Okno metroa imaće prečnik od 9,5 metara i imaće dva koloseka. "Krtica" u najboljem slučaju ide od sedam do 12 metara dnevno, kada je čvrsta stena. Ako naiđe na glinu i zaglavi se tu, onda kopa tri metra dnevno. S obzirom na to da imamo 21 kilometar, ako radimo sedam metara dnevno, za to nam treba 3.000 dana. Ali, idemo sa dve strane i držaćemo se proseka da ćemo dnevno kopati između tri i 12 metara, u zavisnosti od terena, te verujemo da ćemo završiti kopanje za tri, četiri godine.

- Što se tiče svetske izložbe, za nas iz Grada je važno da napravimo servis za goste iz 130 zemalja koji će doći u goste i za sve turiste. Očekuje se da će doći oko tri miliona stranih gostiju. Veliki broj ljudi učestvovaće u pripremama, a i lepo je što će se ta velika biznis olimpijada održati kod nas, što smo pobedili druge gradove iz Evrope i sveta - zaključio je Čučković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)