KLIMA KAPLJE ZA VRAT I NA TROTOAR: Curenje iz rashladnih uređaja svakog leta pravi probleme građanima

S.V.

25. 07. 2023. u 07:00

VODA koja curi iz klima i pada prolaznicima na vrat, kosu ili lice, posledica je nemarnog postavljanja rashladnih uređaja tako da crevo sa kondenzovanom tečnošću ide pravo na trotoar. Za ovaj prekršaj predviđene su kazne od 5.000 do 50.000 dinara.

КЛИМА КАПЉЕ ЗА ВРАТ И НА ТРОТОАР: Цурење из расхладних уређаја сваког лета прави проблеме грађанима

Grad je propisao kako se postavlja oprema, Foto A. S.

I dok se oni, koji su prinuđeni da izađu napolje po visokim temperaturama, sklanjaju u hladovinu dok šetaju trotoarom, velika je verovatnoća da će im osveženje doći pravo na glavu.

Kapljice iz klima uređaja nisu samo neprijatne kada neočekivano padnu za vrat, nego voda iz rashladnih uređaja pravi i barice na trotoaru.

- Ljudi su neodgovorni, rashlade stan i nije ih briga da li klima curi na komšijinu terasu ili na prolaznike - kaže Beograđanin Dragan K. - To se najčešće dešava u pešačkim zonama ili u centralnim, uskim gradskim ulicama. Na Starom gradu i Vračaru je gotovo nemoguće proći trotoarom a da vas ne "pozdravi" nečija klima.

Međutim, većina prolaznika u ovakvim situacijama samo pogleda odakle curi voda, negoduje i produži dalje. Mali je broj onih koji će pozvati nadležnu gradsku inspekciju da napiše kaznu nesavesnom vlasniku. Odluka o komunalnom redu Grada Beograda propisuje da crevo za odvod kondenzovane vode ne sme da se sprovodi ni u oluke, kao ni do same zemlje, odnosno trotoara ili ulice, već nazad u stan. Ako bi veliki broj stanova "priključio" odvodno crevo na oluk višespratnice, mogla bi se dogoditi oštećenja, a verovatno bi bio narušen izgled fasade i cele zgrade.

Kazni gotovo i da nema

KADA izađu na teren prvi put po prijavi, inspekcija opominje sugrađane. Posle upozorenja, stanari tada reše problem i postave crevo tako da nikom ne smeta. I profesionalni upravnici kažu da ne pamte da li je neko ikad kažnjen zbog curenja klime.

- Klima-uređaj postavlja se tako da se onemogući izlivanje kondenzanta na spoljne delove te zgrade, susedne, kao i direktno izlivanje na površinu javne namene, odnosno površinu u javnom korišćenju - piše u Odluci. - Uređaji se postavljaju na način kojim se ne dovodi do oštećivanja same zgrade i ne ugrožava bezbednost građana i okoline.

Ukoliko komunalna inspekcija dobije prijavu i izađe na teren, te utvrdi da se kondenzat rashladnog uređaja izliva na spoljni zid ili trotoare, sledi ne tako mali udar na džep. Pravnom licu piše se kazna od 50.000, a odgovornom 5.000 dinara. Preduzetnik plaća 25.000, a fizičko 5.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)