SVI GRADSKI BAZENI ČISTI: Gradski zavod za javno zdravlje redovno kontroliše kvalitet vode

B.Borisavljević

21. 07. 2023. u 13:48

VODA u otvorenim bazenima sportskih centara "Milan Gale Muškatirović", "Olimp", "Tašmajdan", "Košutnjak", "11. april", SC "Voždovac", kao i u Lazarevcu, Obrenovcu i Mladenovcu je bezbedna za kupanje i rekreaciju, pokazala je analiza Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ) tokom prošle nedelje. Uzorkovanje vode za kupanje iz otvorenih javnih bazena radi se tokom cele letnje sezone redovno, na nedeljnom nivou.

СВИ ГРАДСКИ БАЗЕНИ ЧИСТИ: Градски завод за јавно здравље редовно контролише квалитет воде

Novosti

U laboratoriji GZZJZ se ispituju fizičko-hemijska i mikrobiološka ispravnost, a po potrebi obavljaju i druge analize. Sva uzorkovanja i analize bazenske vode, stručne službe Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd obavljaju u skladu sa standardom SRP ISO 17025:2017.

- Na osnovu rezultata analiza, izdaje se stručno mišljenje, a u slučaju potrebe daje se i predlog korektivne mere kako bi u svakom sportsko-rekreativnom centru tehnička služba koja održava bazene mogla da prilagodi proces prerade vode i da posetiocima obezbedi optimalne uslove za boravak, odnosno kupanje i rekreaciju - navode u GZZJZ. - Presudan značaj za očuvanje kvaliteta vode u bazenima ima broj, kao i ponašanje korisnika, odnosno poštovanje preventivnih sanitarno-higijenskih mera - korišćenje dezo-barijera (kadica za dezinfekciju stopala na ulasku u krug bazena i na izlasku iz toaleta), tuširanje pre i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje toaleta, dobra lična higijena i nošenje kapa i naočara za plivanje.

ADA I LIDO

KVALITET vode Savskog jezera na Adi Ciganliji se od juna do sredine septembra kontroliše dva puta nedeljno, ponedeljkom i četvrtkom - kažu u GZZJZ. - Rezultati do sada obavljenih ispitivanja ovog jezera zadovoljavaju sve zakonske norme za površinske vode koje se koriste za kupanje i rekreaciju građana.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd će i tokom ovog leta kontrolisati kvalitet vode reke Dunav na kupalištu Lido u Zemunu. Provere su počele od postavljanja pontonskog mosta i trajaće do kraja kupališne sezone.

Stručnjaci upozoravaju da je obavezno izbegavanje kupanja u bazenu u slučaju postojanja akutnih oboljenja respiratornog, urinarnog ili digestivnog sistema, kože i sluzokoža, kao i u periodu rekonvalescencije, odnosno oporavka, što je dve nedelje nakon prestanka svih simptoma bolesti. Takođe, smanjenju rizika od infekcija, ali i povreda, značajno doprinosi izbegavanje ronjenja i skakanja, kao i sedenja na vlažnim površinama neposredno oko bazena.

Sugrađanima koji se kupaju na rekama i jezerima lekari savetuju da izbegavaju ronjenje i gutanje vode, kao i tuširanje nakon izlaska iz vode. Ova preporuka se posebno odnosi na kupače koji pripadaju ranjivim grupama stanovništva - mala deca, stari, imunodeficijentni, hronični bolesnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)