NAJVIŠE RUSA I NEMACA: U prvih pet meseci prestonicu posetilo 472.289 turista

B.B.

19. 07. 2023. u 15:16

U PRVIH pet meseci prestonicu je posetilo 472.289 turista, od čega skoro 400.000 iz inostranstva. To je za 29 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, kada je bilo 366.440. I broj noćenja je povećan za petinu - 1.244.812, a lane ih je evidentirano 1.039.032

НАЈВИШЕ РУСА И НЕМАЦА: У првих пет месеци престоницу посетило 472.289 туриста

Foto: D. Milovanović

 Prednjače gosti iz Rusije, Nemačke i Turske, kao i zemalja u okruženju - Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore. Kako ističu u Turističkoj organizaciji Beograda, broj gostiju kontinuirano raste svake godine, u proseku od 30 do 40 odsto.

Prema rečima Jelene Stanković, PR Turističke organizacije Beograda, od početka sezone bilo ih je skoro 70.000 stranih gostiju koji su došli kruzerima, ali oni ne ulaze u zvaničnu statistiku, jer ne spavaju u beogradskim registrovanim smeštajnim kapacitetima. Ako bi se i oni računali, moglo bi se reći da je prestonicu posetilo više od pola miliona turista.
- Beograd je jedan, od nekoliko gradova u Evropi, koji beleži veliki porast poseta iz godine u godinu. Sada već treba poraditi na pojačanim smeštajnim kapacitetima, kako bismo ugostili sve - navela je Stankovićeva. - Beleži se više turista iz Grčke, Poljske, Italije, Izraela, a u prvih 10 su gosti iz SAD. I ove godine očekujemo veliki broj poseta iz Kine, budući da je Srbija jedna od preporučenih zemalja kada su u pitanju grupna putovanja iz ove države.

POVRATAK

- Beograd je profilisan kao poželjna, posećena turistička destinacija kojoj se turisti rado vraćaju - kaže Stankovićeva. - Mi sad počinjemo da se obraćamo gostima koji su dolazili, uglavnom iz poslovnih razloga ili u okviru nekog putovanja kroz Evropu, kako bismo ih motivisali da se vrate. To više nije redak slučaj. Ranije su to bili turisti iz zemalja koje nas okružuju, budući da je njima naša destinacija zanimljiva i dostupna. Sada gosti iz cele Evrope bivaju inspirisani i motivisani da ukoliko su jednom posetili naš grad, sada to učine ponovo.

Stankovićeva navodi da je uvođenje direktnih linija od strane nacionalne kompanije Er Srbija i dostupnost destinacijama jedan je od osnovnih preduslova za razvoj turizma.

- Glavni grad je destinacija, uglavnom, za strane goste, ali tu su i domaći - navodi Stankovićeva.- Oni najčešće dolaze tokom vikenda ili kada su određene manifestacije i festivali, koji su veliki i snažan generator turističkog prometa. Sve češće obilaze i muzeje i beogradska izletišta.
Kada su u pitanju putovanja rečnim kruzerima, ona najčešće traju sedam ili 10 dana, a zaustavljaju se u našem gradu jedan dan, prespavaju na brodu i idu dalje. Njima je obilazak grada organizovan od ranih jutarnjih časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave