VOLITE SRBIJU KAO ŠTO ONA VOLI VAS U Beogradu se održava tradicionalni "Svesrpski dečji sabor" koji okuplja mališane iz dijaspore i regiona

S.V.

26. 05. 2023. u 13:00

MALIŠANI srpskog porekla, koja žive u zemljama dijaspore i regiona, stigli su u Beograd kako bi učestvovali na tradicionalnoj manifestaciji "Svesrpski dečji sabor".

ВОЛИТЕ СРБИЈУ КАО ШТО ОНА ВОЛИ ВАС У Београду се одржава традиционални Свесрпски дечји сабор који окупља малишане из дијаспоре и региона

DKCB

Decu uzrasta od devet do 13 godina koja su doputovala iz Austrije, Hrvatske, Nemačke, Mađarske, Rumunije i Severne Makedonije dočekali su predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić i poželeli im dobrodošlicu. Ovaj skup se održava po peti put u Beogradu, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ministarka Kisić je mališanima poručila da treba da vole Srbiju kao što ona voli njih, gde god živeli i radili, te je istakla da su ta deca ambasadori Srbije, njenih običaja, jezika i tradicije.

- Srbija je zemlja vaših korena, zemlja u kojoj su rođeni vaši preci, zemlja koja će uvek biti uz vas i za vas. Posebno mi je srce bilo puno kada sam u razgovoru sa vama videla da svi bez greške pričate srpski jezik. To znači da su vaši roditelji, bake i deke, radili odličan posao, a verujem da će te i vi slediti njihov primer" - rekla je ministarka.

Orlić je istakao da je taj skup odlična prilika da se svi upoznaju i da se kroz druženje uspostave neraskidive veze sa svojim narodom i svojom zemljom.

Festival dece i mladih iz regiona, dijaspore i Srbije Svesrpski dečji sabor" počeo je u četvrtak u Beogradu i trajaće do sutra, a usmeren je prema deci srpskog porekla, uzrasta od devet do 13 godina iz dijaspore, regiona i Srbije.

Cilj manifestacije je uspostavljanje trajnih veza sa zemljom porekla, razvijanje osećanja pripadnosti i povezivanje sa vršnjacima iz Srbije. Skup se peti put zaredom održava u Beogradu, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)