PRILIKA ZA NAPREDAK: Apatin i Mohač postali dva bratska grada

J. L.

22. 05. 2023. u 17:34

APATIN i Mohač, gradovi na obali Dunava, jedan u Srbiji, a drugi u Mađarskoj, posle sastanka i razgovora čelnika, postali su bratski gradovi.

ПРИЛИКА ЗА НАПРЕДАК: Апатин и Мохач постали два братска града

foto: Opština Apatin

- Srpska zajednica u Mohaču postoji vekovima i danas je živa i organizovana kao i institucije kulture, srpska pravoslavna crkva… Apatin ima organizovanu mađarsku zajednicu, oko deset odsto Apatinaca čine pripadnici mađarske nacionalne manjine, postoji Muzej podunavskih Nemaca, aktivna mađarska kulturno-umetnička društva, vatrogasno društvo… - istakla je Dubravka Korać, presednica Opštine Apatin. - Bratimljenje je put ka bržem ekonomskom razvoju, lakšem pristupu evropskim projektima prekogranične saradnje i povezivanju privrednih subjekata iz oba grada.

Prema njenim rečima, "bratimljenje je izuzetno važno i za kulturnu razmenu a kultura nije nadogradnja nego osnova za razvoj svake zajednice."

- Želimo da naši mladi Apatinci kao i mladi iz Mohača putuju uz Dunav, dolaze u bratski grad, otkrivaju kulturne sadržaje i kroz kulturu se povezuju, jer se najbrže i najbolje uči kroz doživljaje i kreativnu razmenu - dodala je Korać.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)