DANAS JE SLAVA GRADA BEOGRADA - SLAVI VEĆ 520 GODINA Patrijarh: Danas slavimo uzlazak sina Božjeg na nebo (VIDEO)

Š.M.

25. 05. 2023. u 14:07 >> 14:24

Patrijarh srpski Porfirije danas je u Starom dvoru osveštao i prelomio slavski kolač povodom gradske slave Spasovdan, i tom prilikom poručio da se slava još od vremena despota Stefana Lazarevića slavi na isti način, što pokazuje, kako je rekao, koliko je ona značajna.

ДАНАС ЈЕ СЛАВА ГРАДА БЕОГРАДА - СЛАВИ ВЕЋ 520 ГОДИНА Патријарх: Данас славимо узлазак сина Божјег на небо (ВИДЕО)

Nikola Skenderija

Patrijarh je istakao da je važno da budemo, ne samo danas, već i svakog drugog dana organizovani u životu:

-Uvaženi gradonačelniče, uzvišeni nadbiskupi, draga braćo iz islamske zajednice, draga braćo i sestre, danas je slava grada Beograda, već 520 godina slavi, još za vreme despota Stefana Lazarevića i od tada se liturgija služi u svim hramovima u Beogradu, ali i litija za osvećenje svih ulica, ljudi, kuća u gradu. Činjenica da grad i danas slavi slavu kao i u vreme velikog despota srpskog, pokazuje da oni koji vode grad znaju da je veoma važno da budemo organizovani u svom životu, da imamo što je moguće viši standard, da budemo iznad svega bezbedni, da imamo sve moguće institucije vrlo brzo dostupne. Važna je nada socijalna dimenzija, ali grad ne bi bio grad da nema svoju vertikalu. Oni znaju da nije samo dovoljno urediti život na praktičnom planu, već da u gradu žive ljudi koji su duhovna bića. Otuda slaveći svetitelje mi slavimo Boga i molitvom se Bogu obraćamo.

Ako se ne bavimo pitanjem vere, nemoguće je živeti. Mi hoćemo da uvažavamo sve potrebe čoveka, one najvažnije dve, jednu istorijsku koja se tiče tela i druga duše, koja se uzvodi i ide ka nebesima. Danas slavimo uzlazak sina Božjeg na nebo. Krajnji cilj mora da bude božanski poredak, ljubav podrazumeva zajednicu, da ja ne postojim bez drugog, da uvek ima mesta za Boga. Neka je srećna i blagoslovena današnja slava svim žiteljima Beograda, neka Gospod podari mir, unutrašnji, i onaj među nama, rekao je patrijarh.

Nikola Skenderija

Nakon patrijarha Porfirija prisutne je pozdravio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, koji je svima poželeo dobrodošlicu, ne krijući oduševljenje što se slava grada obeležava u Starom dvoru:

-Dana je slava svih Beograđana, svih nas, izuzetno sam srećan što smo pored 500 godina slave vratili da se posle 15 godina ona obeležava u Starom dvoru, u kući svih nas. Dok god budem na čelu grada, ovde će se slaviti i držati naših tradicionalnih vrednosti. Bez negovanja i očuvanja tradicije, ne možemo da idemo napred, ni kvalitetno vaspitavamo pokolenja i nadamo se boljitku društva. Želim vam dobrodošlicu u našu i vašu kući, i da u ovom momentu koji je težak za srpsko društvo pokažemo da ono što nas je očuvalo svih vekova, a to je srpska crkva, da se oko nje uvek okupimo. Osećajte se kao kod kuće, srećna slava.

Litija u 19 časova

Na večerašnjoj Spasovdanskoj litiji koja je planirana od 19 sati na čelu kolone biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog, a narod će se kretati od Vaznesenjske crkve do Svetosavskog hrama.

Nikola Skenderija

Tokom litije, na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, biće služen pomen stradalim đacima u OŠ "Vladislav Ribnikar" kao i nastradalima u Mladenovcu.

Na kraju litije, patrijarh srpski će pred Hramom Svetog Save služiti moleban za decu i narod srpski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NIKOLIĆ O NADIMKU ŽIKA SELJAK: Hteli su da me ponize - viknu iz besnog auta: Gde si seljak! Podmetanje, to me je motivisalo