MOLITVE ZA MIR MEĐU LJUDIMA: Spasovdanska litija zakazana za 25. maj, moleban u Hramu Svetog Save

A. Z. K.

12. 05. 2023. u 16:53

MOLEBANOM u Hramu Svetog Save i litijom koja će proći centralnim prestoničkim ulicama, u četvrtak 25. maja biće obeležena slava Beograda, Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan. Zbog dve velike tragedije koje su se dogodile, u OŠ "Vladislav Ribnikar" i Mladenovcu, ovogodišnje obeležavanje slave biće u znaku molitve za mir među ljudima.

МОЛИТВЕ ЗА МИР МЕЂУ ЉУДИМА: Спасовданска литија заказана за 25. мај, молебан у Храму Светог Саве

Foto: M. Anđela

Kako su saopštili u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, litija će u četvrtak 25. maja u 19.00 krenuti od Vaznesenjske crkve ka Hramu Svetog Save. U Hramu će patrijarh Porfirije služiti moleban, nakon čega će održati i besedu.

- Zbog bola i tuge naroda za nevino postradalima obeležavanje Spasovdana biće u znaku reči Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog: "Molitvom izmolimo blagosloveni mir među ljudima" - saopštili su u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. - Na čelu litije, biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja, koje će biti donete iz manastira Lelić kod Valjeva kako bi utešile narod u ovim teškim danima i radi duhovnog okrepljenja.

Mošti despota Stefana

PROŠLOGODIŠNjA Spasovdanska litija takođe je bila u znaku molitvi za mir i okončanje svih ratova. Pre godinu dana od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save nošena je ikona presvete Bogorodice Trojeručice, mošti i ikone Svetog despota Stefana Lazarevića.

Mošti će dan uoči prestoničke litije prvo biti prenete u valjevski Saborni hram, odakle će posle molebna svečano biti donete u Vaznesenjsku crkvu, a potom u Hram Svetog Save.

U SPC pozvali su građane da dođu na litiju prestoničkim ulicama radi isceljenja duše i tela i kako bi se zajedno molili za mir među ljudima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)