UZ BAZEN, DOBIJAJU I BIOSKOP: Đaci u Domu "Patrijarh Pavle" imaju odlične uslove za boravak

B.Borisavljević

10. 04. 2023. u 14:34

STANARI Doma učenika srednjih škola "Patrijarh Pavle" uskoro će dobiti bioskop u kome će moći da gledaju filmove po svom izboru. Tender za nabavku opreme je već raspisan, a svečana sala će biti pretvorena u kino dvoranu. Takođe, đaci će dobiti teren sa veštačkom travom za fudbal, kao i za basket "tri na tri".

УЗ БАЗЕН, ДОБИЈАЈУ И БИОСКОП: Ђаци у Дому Патријарх Павле имају одличне услове за боравак

Foto: Privatna arhiva

Ali, nije samo to "privilegija" đaka koji žive u ovom domu. Pored kompletnog renoviranja soba, zamene nameštaja i stolarije, jedini su u Srbiji gde će sve 153 sobe biti klimatizovane, a to je već učinjeno u 53 muške. Napravljen je letnjikovac i pokriven deo terase. Renoviran je restoran, kojeg se ne bi postideli ni prestižni hoteli, a đaci imaju na raspolaganju i bazen, sređenu sportsku salu, balon plus, višenamenski teren za tenis, odbojku i košarku.

- Ulažemo u dom jer želimo da deca, koja dođu iz cele Srbije ovde osete kućnu atmosferu i da im u lepom sećanju ostanu četiri godine boravka - kaže Rokvić. - Sada će naši učenici dobiti i bioskopsku salu, koja će imati između 80 i 100 mesta. Projekcije će biti u vreme popodnevnog odmora, a đaci će sami birati šta žele da gledaju. Novac za plate i održavanje daje Ministarstvo prosvete, a iz sopstvenih prihoda finansiramo poboljšanje uslova života u domu.

DOM ZDRAVLjA I MORE


U sklopu doma je i dom zdrvalja za stanare doma, ali mogu doći i ostali srednjoškolci, kao i građani. Ova ustanova je u sastavu Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika železnice Srbije.
Dom je bratimljen sa Pomorskom školom iz Kotora, a zaposleni iz Beograda odlaze besplatno sedam dana na more i obratno.

On ističe da tokom zimskog i letnjeg raspusta dom radi kao hostel i svi termini su popunjeni unapred do septembra, odnosno početka školske godine. Gosti su, najčešće, sportski klubovi, folklorna društva, učesnici raznih seminara. Rokvić naglašava da je cilj stalno podizanje učeničkog standarda, tako da mogu da se takmiče sa najboljim đačkim internatima ne samo u Srbiji, već u celom regionu.

LIČNA KARTA


U DOMU su smeštena 642 učenika. Đaci moraju biti u sobama do 22 časa. Kršenje pravila se toleriše dva puta, a potom sledi - iseljenje. Stanari su učenici 42 srednje škole i gimnazije, koji su školovanje nastavili u Beogradu.

- Trpezarija, koja je izgledala kao radnička kantina, preuređena je u moderni restoran za mlade, čija slika krasi sajt poznate italijanske firme za nameštaj - navodi Rokvić. - Osim obedovanja, učenici tu mogu da se druže, gledaju televiziju. Kuhinja je potpuno obnovljena, kupljena nova oprema i uveden standard 22000, najviši za ispravnost i bezbednost hrane. Podrum je preuređen i izdat Fitnes-centru, koji plaća zakup i komunalne troškove, a zauzvrat naši đaci imaju besplatne termine za vežbanje. Isto je i sa bazenom, gde se organizuje besplatna obuka neplivača, pošto ih je dosta među našim učenicima. Novac od zakupa takođe se ulaže u sređivanje.

Kako učenici ne bi provodili vreme po obližnjim kafićima, dobili su i moderan kafe-klub, u kome po simboličnim cenama mogu da popiju kafu i sokove. U toku je njegovo sređivanje, pa će đacima uživati u još prijatnijoj atmosferi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna