U KOMPLETU SVI PREDMETI: Grad obavestio škole koje udžbenike đaci dobijaju

B.Borisavljević

30. 03. 2023. u 11:09

UČENICI beogradskih osnovnih i srednjih škola dobiće besplatne udžbenike za narednu školsku godinu za sve predmete, navedeno je u mejlu, koji je iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu stigao na njihove adrese.

У КОМПЛЕТУ СВИ ПРЕДМЕТИ: Град обавестио школе које уџбенике ђаци добијају

Foto arhiva

Osim ovog obaveštenja, nemaju nikakvih dodatnih informacija, niti je iko od nadležnih s njima kontaktirao. Dosadašnja praksa je bila da đaci dobijaju besplatno osnovni komplet knjiga.

- Grad Beograd će, kao što je već najavljeno, obezbediti udžbenike za sve beogradske osnovce i srednjoškolce za narednu školsku 2023/24. godinu, i to za sve kategorije učenika. Takođe napominjemo da će kompleti obuhvatati sve predmete, u zavisnosti od škole koju učenici pohađaju - navedeno je u mejlu koji su škole dobile.

SPISAK PO PRAVILNIKU

PREMA pravilniku Ministarstva prosvete, besplatni udžbenici od prvog do četvrtog razreda su za predmete matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet.

U drugom ciklusu (5-8. razreda) na spisku su - matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Srednjoškolci će prvi put ove godine dobiti besplatne udžbenike.

Direktori sa kojima smo razgovarali kažu da je većina škola završila izbor novih udžbenika za prvi i peti razred osnovne škole, kao i za predmete "Tehnika i tehnologija" u sedmom i osmom razredu i "Informatika i računarstvo" u osmom razredu. Za sve ostale razrede važe ranije izabrani udžbenici, tako da izdavači već imaju obezbeđeno tržište.

Kako navode, praksa prethodnih godina je bila da roditelji od aprila počnu otplatu knjiga u ratama. Iako smo dva puta slali pitanja Gradu u vezi sa nabavkom besplatnih udžbenika, odgovor nismo dobili.

Nadležni su se oglasili prošle nedelje, kada je Ministarstvo prosvete saopštilo da počinje prijavljivanje za besplatne udžbenike. Nekoliko sati kasnije, saopštenje je poslao Sekretarijat za obrazovanje u kome se navodi:

- Ministarstvo prosvete nije bilo zainteresovano da se dogovorimo, pa da za decu iz socijalno ugroženih porodica i drugih kategorija kojima su oni do sada davali udžbenike ne trošimo novac i mi i oni. Zbog toga će te porodice dobiti duple udžbenike i od resornog ministarstva i od Grada Beograda". Navedeno je i da će novac će biti uplaćen izdavačima.

Iz gradske kase bi za kupovinu školskih knjiga trebalo da bude izdvojeno od 16 do 20 miliona evra, ali će deo novca biti bačen u vetar na kupovinu duplih kompleta. I prošle godine je Grad nabavljao besplatne knjige za prva dva razreda osnovne škole, ali u dogovoru sa Ministarstvom prosvete. Nejasno je i da li će biti raspisana javna nabavka, koja kako je pokazala praksa, može potrajati i duže nego što je prvobitno planirano, kako će se nabavljati udžbenici za srednju škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati