POGREŠILI PREZIMENA HEROJA U podavalskom naselju Zuce čak dve saobraćajnice nose netačna imena ljudi

S.V.

13. 03. 2023. u 17:07

NA TABLAMA sa imenima ulica širom Beograda može se naći poneka slovna greška, ali u podavalskom naselju Zuce čak dve saobraćajnice nose netačna imena ljudi.

ПОГРЕШИЛИ ПРЕЗИМЕНА ХЕРОЈА  У подавалском насељу Зуце чак две саобраћајнице носе нетачна имена људи

Privatna arhiva

Ova greška napravljena je 2018. godine, kada je Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica pogrešila prezimena dvojice srpskih heroja, što je kasnije usvojila Skupština grada.

Meštani Zuca podneli su molbu kako bi utvrdili da li je u pitanju omaška, te negoduju jer će morati da vade nova dokumenta ako se promeni naziv ulice.

Jedna nosi ime Dragutina Mitića, a u obrazloženju je navedeno da je reč o najpoznatijem srpskom izviđaču. Međutim, naš najznačajniji izviđač preziva se Matić. Na drugoj spornoj tabli piše ime Dušana R. Borišića, a žitelji naglašavaju da je njegovo prezime - Borčić.

Privatna arhiva

Dragutin Matić

- Nismo uspeli da nađemo podatke o osobi koja se zove Dragutin Mitić, ali jesmo ime Dragutin Matić, gde se poklapa i obrazloženje da je u pitanju naš najpoznatiji srpski vojni izviđač - piše u molbi koju su žitelji Zuca poslali Skupštini Grada.

Obrazloženje iz "Službenog lista" Grada Beograd, u kojoj se biografija Dragutina Mitića "poklapa" sa onom Dragutina Matića, potvrđuje da je reč o grešci.

Dragutin Matić, poznat kao "oko sokolovo", rođen je Kaletincu 1888. godine, najpoznatiji je srpski vojni izviđač. Učestvovao je u svim borbama srpske vojske od 1910. do kraja Prvog svetskog rata. Njegova fotografija, čiji je autor Samson Černov, obišla je svet.

Privatna arhiva

Dušan Borčić

Problematičan je i naziv Ulice Dušana R. Borišića, jer stanovnici ovog voždovačkog naselja kažu da je pravilno Dušan Borčić. Rođen je u Petrovcu 1910. godine, prvo je završio Podoficirsku pilotsku školu u Mostaru, a posle sve etape letačke obuke za lovca, da bi 1937. godine bio unapređen u čin potporučnika. Bio je pilot-lovac, pripadnik 161. eskadrile, a poginuo je tokom Aprilskog rata 1941. godine u Beogradu.

Ukoliko nadležna Komisija usvoji ovu molbu, na narednoj sednici Skupštine Grada znaće se da li će nazivi ovih ulica biti promenjene. A to znači i novi trošak za sve one koji će, zbog nečije nepažnje, morati da menjaju dokumenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)