IZGUBILI SU VREDNOST: Dva drveta himalajskog borovca skinuta sa liste zaštićenih prestoničkih prirodnih dobara

A. Z. K.

27. 02. 2023. u 20:53

SA LISTE zaštićenih prirodnih dobara u prestonici, skinuta su dva drveta, pa se sada na ovoj listi nalazi 29 stabala.

ИЗГУБИЛИ СУ ВРЕДНОСТ: Два дрвета хималајског боровца скинута са листе заштићених престоничких природних добара

Foto: Printscreen

Na poslednjoj sednici Skupštine grada doneta je odluka da dva himalajska borovca, u Ulici Žanke Stokić na Savskom vencu ne budu više pod zaštitom. Kako se navodi u obrazloženju, ova dva drveta izgubila su svojstva zbog kojih su se našli na ovoj listi.

Dva stabla himalajskog borovca (Pinus excelsa Wall) na Savskom vencu, dobila su status zaštite 2001. godine, kada su bili stari oko 80 godina. U tadašnjoj odluci pisalo je da su ova dva drveta "predstavljali vredne i očuvane primerke u urbanoj sredini". Krasila ih je visina od oko 20 metara, i razgranate krošnje. Međutim, posle dve decenije slika se promenila, a dva stabla izgubila su ova svojstva i vrednost.

- Pre četiri godine stručnjaci iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije obavili su nadzor kada je utvrđeno da na stablima ima vidnih promena - navodi se u gradskoj odluci. - Nakon jakog vetra, bilo je neophodno na jednom stablu ukloniti jedan deo krošnje, zbog bezbednosti građana. Ovo je uticalo na izvornost, autentičnost i estetičnost koja ga je krasila. Drugo stablo staro je oko 100 godina, izuzetno je masivno, a zbog toga je bilo neophodno orezati krošnju kako ne bi oštetio obližnji stambeni objekat.

S obzirom da su oba stabla izgubila autentičnost, Zavod je predložio da se ukine zaštita, a ova odluka usvojena je na prethodnoj sednici.

NAJSTARIJI HRAST NA CVETNOM TRGU

HRAST lužnjak na Cvetnom trgu star je oko dva veka i to je ostatak nekadašnje šume koja se protezala od ovog trga do Manježa. Ova vrsta je osetljiva na mrazeve, ali može da izdrži visoke temperature. Par decenija mlađi je platan u bašti restorana "Trandafilović".

Na teritoriji Beograda nalazi se 29 zaštićenih stabala, a ovi primerci predstavljaju hortikulturnu baštinu grada. Vrsta, starost, spoljni izgled i istorijski značaj, to su karakteristike koje treba da ima jedno drvo kako bi se našlo pod zaštitom. O ovim spomenicima prirode brinu ekipe JKP "Zelenilo Beograd", koje redovno prate njihovo stanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave