POZNATO KADA ĆE BITI ZAVRŠENO GROBLJE ZA LJUBIMCE: Za poslednji oproštaj od ljubimaca, u sklopu kompleksa nalaziće se i Trg za ispraćaj

A. Z. K. - B. B.

22. 02. 2023. u 10:44

DO kraja maja, prestonica će dobiti prvo groblje za kućne ljubimce koje će se, prema odluci Skupštine grada, nalaziti "pod kapom" JKP "Pogrebne usluge".

ПОЗНАТО КАДА ЋЕ БИТИ ЗАВРШЕНО ГРОБЉЕ ЗА ЉУБИМЦЕ: За последњи опроштај од љубимаца, у склопу комплекса налазиће се и Трг за испраћај

Foto: Zoran Jovanovic

Ovo preduzeće će, u roku od mesec dana, organizovati posebnu tehničku službu i uskladiti Statut sa novim nadležnostima. Iako je prvobitni rok za kompletan završetak radova bio 6. februar, "otvaranje" će, saznajemo, biti odloženo za tri meseca.

Kako za "Večernje novosti" navode u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju, u kompleksu groblja kućnih ljubimaca u Bloku 51, trenutno se izvode radovi na izgradnji internih saobraćajnica, parkinga, staza i planiranih objekata.

Foto: Zoran Jovanovic

 
 

Foto: Zoran Jovanovic

Z. Jovanović

- Ukupna površina kompleksa je 15.376 kvadrata, saobraćajne i pešačke površine zauzimaju 3.200, površine za sahranjivanje 4.400 metara kvadratnih, a površina zaštitnog zelenog pojasa je 6.100 kvadrata - kažu u Direkciji. - U toku su završni radovi na objektima u kompleksu i ozelenjavanju površina. Po završetku izgradnje i pribavljanju potrebne dokumentacije, objekat će biti predat nadležnoj organizacionoj jedinici gradske uprave.

Neto vrednost ugovorenih radova je 130,3 miliona dinara, a počivalište će imati više od dve hiljade mesta. Kompleks će sadržati 820 grobnih mesta u nizu, još 730 predviđeno je u pošumljenom delu groblja, a u rozarijumima i kolumbarijumima obezbeđeno je isto toliko mesta za urne.

Na ulazu u groblje nalazi se administrativni objekat u kojem će biti veterinarska ambulanta, sala za ispraćaje i prodavnica za prateću opremu. Središnji deo parcele je namenjen pojedinačnom i grupnom sahranjivanju životinja, dok će se u zadnjem delu spalionica koja bi uskoro trebalo da bude montirana. Za poslednji oproštaj od ljubimaca, u sklopu kompleksa nalaziće se i Trg za ispraćaj.

Svi sadržaji će biti povezani internim saobraćajnicama i pešačkim stazama. Dimenzije grobnih mesta određene su prema veličini životinja. Za sahranjivanje u zemlji predviđena su malo, srednje i veliko grobno mesto, dok će rozarijumi i kolumbarijumi biti u blizini ulaza na groblje. U dnu kompleksa je predviđen slobodan prostor pokriven travom za sahranjivanje bez posebnih obeležja. Zaštitno zelenilo je širine 15 metara, a drvoredi će biti uz parking prostor na ulazu u groblje, duž glavne pristupne saobraćajnice.

LONDON, PARIZ I RIJEKA

GROBLjE za ljubimce u Rijeci, uz londonsko i parisko, jedno od najstarijih u Evropi, postojalo je od početka 20. veka do 2004. godine kada je zbog izmene zakona ugašeno i dobilo spomenički karakter. Hrvati su, međutim, pre dve godine u Zagrebu otvorili moderni kompleks nazvan "Spomengaj" u kome građani mogu svoje pse i mace pokopati ili kremirati i na taj način se dostojanstveno "pozdraviti" sa njima. Koliko ova počivališta za životinje znači ljudima najbolje pokazuje Italija, gde se u pojedinim delovima zemlje već neko vreme omogućava zajednički ukop vlasnika i ljubimca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)