NESTRUČNOST IZVOĐAČA PLAĆA GRAD: Kocke popucale duž saobraćajnice od Ruzveltove do ZOO vrta

S.V.

17. 02. 2023. u 12:00

ZA NEPOŠTOVANjE rokova tokom rekonstrukcije četiri bulevara u srcu prestonice najčešći izgovor izvođača radova bio je da nisu krivi oni, već mnogobrojne instalacije za koje nisu znali.

НЕСТРУЧНОСТ ИЗВОЂАЧА ПЛАЋА ГРАД: Коцке попуцале дуж саобраћајнице од Рузвелтове до ЗОО врта

Foto: Printscreen

Dok su radovi na jednom kraju gradilišta još trajali, pojavili su se nedostaci na deonicama koje su upravo završene. A sada su najvidljivija oštećenja granitnih ploča na trotoarima duž ulica 27. marta, Kraljice Marije, Džordža Vašingtona i Cara Dušana. Garancije su istekle, pa će ubuduće svaku štetu Grad sanirati o svom trošku.

Nijedan projekat ne predviđa ugradnju nekvalitetnog materijala, ali problem nastaje tokom radova, kada izvođači, pritisnuti rokovima i željom da zarade, počnu da krše propise. Koliko će posao biti kvalitetno urađen, najviše zavisi od kontrole.

Foto Arhiva

 

- Nadzorni organ može da bude i projektantski, a najčešće je to nadzor plaćen od strane investitora. Iako bi nadzorni organ morao biti nezavisan, on često ima uticaj na nadzor - rekao je prof. Dimitrije Zakić sa Građevinskog fakulteta.

Garantni rokovi za izvedene radove su između dve i pet godina, u zavisnosti od namene objekta, i za to vreme izvođač o svom trošku popravlja štetu. Međutim, firma koja je obnavljala četiri bulevara nije to radila.

OBNOVA TRAJALA 400 DANA

SREDINOM jula 2019. godine, počela je rekonstrukcija četiri bulevara, a bilo je planirano da radovi traju do 20. decembra te godine. Međutim, umesto planiranih 200 dana, obnova je trajala čak 400! Posle bezbroj odlaganja, neispunjenih obećanja izvođača radova, problema sa virusom korona, ali i nedostatkom radne snage u maju 2021. godine konačno je privedeno kraju uređenje prestoničkog "Skadra na Bojani", kako su građani prozvali radove na Dorćolu.

- Garantni rokovi su istekli 19. decembra prošle godine. Na ime kazne za nekvalitetno urađene radove, izvođač je bio dužan da u vrednosti od 20 miliona dinara dodatno uradi kanalizaciju od Ulice kralja Petra do Tadeuša Košćuška i to je nekih 200.000 evra - kaže gradski menadžer Miroslav Čučković. - Od tog trenutka, do danas, sve nedostatke koji postoje duž ova četiri bulevara, mi ćemo otklanjati.

Foto: Printscreen

 

Svako gradilište ima nadzorni organ koji kontroliše da li je sve urađeno po projektu, ali to se u praksi pokazalo nedovoljno. Posle velike havarije koja se dogodila sredinom jula na glavnom cevovodu u Ulici kraljice Marije, kada je pukao asfalt, stvorila se velika rupa, a veliki broj kocaka su popucala, najavljeno je formiranje komisije koja bi kontorlisala gradilišta.

Saobraćajnica od Ruzveltove do Zoološlokog vrta rekonstruisana je gotovo tri godine, a rok je probijen za godinu dana. Obilazeći letos mesto havarije u Ulici kraljice Marije, gradonačelnik Šapić je rekao da je veliko pitanje šta će biti u narednom periodu i da li će najveća vodovodna cev, stara pola veka, nastaviti da puca i na drugim mestima, jer je izvođači očigledno nisu promenili prilikom rekonstrukcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!