"BUVLJAK" SELE DO KRAJA 2023: Novi otvoreni tržni centar u blizini Kvantaške pijace se još gradi

S. V.

13. 10. 2022. u 09:40

ZAKUPCI tezgi i lokala sa novobeogradskog "Buvljaka" neće se seliti iz Bloka 43 bar još godinu dana, sve dok u blizini Kvantaške pijace ne bude izgrađen otvoreni tržni centar.

БУВЉАК СЕЛЕ ДО КРАЈА 2023: Нови отворени тржни центар у близини Кванташке пијаце се још гради

Foto M. Anđela

Gradski odbornici su na nedavnoj sednici usvojili izmenjeni Plan detaljne regulacije za područje privredne zone "Auto-put", a glavni urbanista Marko Stojčić rekao je da je projektovanje povereno JKP "Gradske pijace" i da bi gradnja trebalo da bude završena u drugoj polovini 2023.

Prema njegovim rečima, "Buvljak" će biti premešten na prostor od 7,3 hektara u blok između novobeogradske Ulice Marka Čelebonovića, saobraćajnice T6 i novoprojektovane ulice.

- Ova lokacija će u funkcionalnom smislu biti mnogo povoljnija u odnosnu na današnju. U okviru parcele biće parking, te svi neophodni komunalni objekti, trafo-stanica koja će biti ne samo za potrebe OTC, nego i za neke delove opština Zemun i Novi Beograd - istakao je Stojčić.

"Buvljak" je još prošle godine trebalo da bude preseljen na ovu parcelu na Bežanijskoj kosi, jer je Grad 2019. prodao lokaciju u Bloku 43 gde su današnji zakupci. Tada je Grad dobio rok od dve godine da izmesti OTC, ali nova adresa za to vreme nije pronađena. Međutim, izmenama PDR za područje privredne zone "Auto-put", zona privrednih delatnosti promenila je namenu u zonu komunalnih površina kako bi tu bio buvljak.

Tržni centar na otvorenom, Foto Z. Jovanović

Krajem prošle godine, izmene tog PDR bile su na javnom uvidu i obuhvatale su površinu od 9,7 hektara, na kojoj je planirana gradnja 16.000 kvadrata, u celom kompleksu koji će spojiti "Buvljak" i Kvantašku pijacu, odnosno Veletržnicu,  a radiće 400 ljudi. U Bloku 43 najviše je trgovaca koji prodaju odeću, obuću, tekstil za kuću, ali ima dosta tezgi sa plastikom, posuđem, auto-delovima...

- Gradska pijaca za trgovinu neprehrambenom i prehrambenom robom imaće plato sa tezgama i nadstrešnicom, kvantašku tržnicu za prodaju robe iz kamiona, hale, lokale, parking, te administrativni i skladišni prostor - piše u dokumentaciji.

- U okviru objekta će biti javne službe, supermarket, ugostiteljski objekat, auto-perionica...

Osim velikog parkinga, planira se i uvođenje nove autobuske linije i stajališta, kako bi ova lokacija bila dobro povezana sa svih strana, kako bi kupci lakše dolazili do "Buvljaka".

GRADE KULU

PARCELA u Bloku 43 na Novom Beogradu prodata je krajem 2019. kompaniji "Kopernikus", koja je ovo zemljište kupila za 2,36 milijardi dinara. Novi vlasnik će moći da izgradi objekat površine oko 65.000 kvadrata, a najavljena je i gradnja kule koja bi trebalo da bude najviša u zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)