ZA REKLAMU NA BANDERI 5.000 DINARA: Od početka godine 751 prekršajni nalog zbog neadekvatnog oglašavanja

A. Z. Klisurić

24. 09. 2022. u 09:09

DOBRA reklama je pola posla, pa ljudi svoju delatnost oglašavaju i na stubovima javne rasvete, autobuskim stajalištima ili fasadama zgrada.

ЗА РЕКЛАМУ НА БАНДЕРИ 5.000 ДИНАРА: Од почетка године 751 прекршајни налог због неадекватног оглашавања

Foto I. Marinković

Naravno da to nije u skladu sa gradskom Odlukom o oglašavanju, pa se pojedinima uz reklamu zalepi i kazna. Od početka godine, komunalani milicionari reagovali su 751 put zbog reklama koje su postavljene tamo gde im nije mesto.

Da li su sredstva oglašavanja postavljena kako treba i da li privrednici imaju dozvole u nadležnosti je opštinskih komunalnih inspektora, ali i ekipe Komunalne milicije mogu da sankcionišu nepropisno postavljene reklame na otvorenom. Kako su za "Novosti" rekli u Sekretarijatu za poslove Komunalne milicije, oni su od početka godine izdali ukupno 967 prekršajnih naloga. Njima se izriče novčana kazna, a osim toga, nalaže se i uklanjanje reklame.

- Najviše izlazaka na teren bilo je na Novom Beogradu. Na toj opštini smo imali 232 intervencije zbog nepropisno postavljenih reklama - govore u Sekretarijatu.

- Najčešće smo prekršajne naloge izdavali zbog reklama koje su postavljene na banderama, stanicama i fasadama.

Da li su privrednici ispoštovali sve korake kako bi postavili reklame, proveravaju opštinski komunalni inspektori. Kada izađu na teren, oni proveravaju da li privrednici imaju odobrenje i da li je reklama postavljena u skladu sa dokumentom koji su dobili.

Foto A. Stanković

Na teritoriji Palilule u prethodnom periodu nisu izdavali prekršajne naloge, jer kada bi pokrenuli postupak, privrednici su pokretali zahtev za odobrenje i naknadno plaćanje za oglašavanje. Ovakve probleme najčešće im prijavljuju građani.

U Rakovici je situacija drugačija, oni su od početka godine imali 68 redovnih i vanrednih nadzora. Od tog broja, u 14 situacija doneta je odluka da se sredstva oglašavanja uklone jer nisu bila postavljena u skladu sa Odlukom. Na Savskom vencu 16 privrednika dobilo je prekršajne naloge jer se nisu pridržavali rešenja koje su dobili od nadležnih.

Oni koji se ne pridržavaju Odluke o oglašavanju mogu da plate kazne od 5.000 do 100.000 dinara.

Obaveze privrednika

OSIM što moraju da pribave svu neophodnu dokumentaciju, privrednici imaju obaveze i nakon postavljanja reklama. Kako se navodi u Odluci o oglašavanju, oni su dužni i da "redovno održavaju i staraju se o urednom izgledu" reklame. Kada dozvola koju su dobili prestane da važi, privrednici je uklanjaju o svom trošku, a mesto na kom je bila vrate u prvobitno stanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)