MATIJA DANAS KREĆE U ŠKOLU: Opština Savski venac rešila problem prvaka koji boluje od SMA i koristi kolica

B. B.

06. 09. 2022. u 10:34

DA dobra volja može da reši problem za tili čas, pokazalo se na primeru đaka prvaka Matije Jovovića.

МАТИЈА ДАНАС КРЕЋЕ У ШКОЛУ: Општина Савски венац решила проблем првака који болује од СМА и користи колица

Foto: Privatna arhiva

Dečak boluje od spinalne mišićne atrofije i natprosečno je inteligentan. Iako je sa rukovodstvom OŠ "Vojvoda Mišić" bilo dogovoreno da njegovo odeljenje ima nastavu u prizemlju i da škola obezbedi rampu, prvog dana Matija je doživeo razočaranje, jer ništa od obećanog nije bilo urađeno. Ipak, posle objave priče na društvenim mrežama, reagovala je opština Savski venac i dečak će danas krenuti u školu.

Prema rečima majke Olivere, obećano je da će se gradske službe, koje koriste prizemlje škole iseliti i učionica pretvoriti u kabinet za prvi razred. Posle svečane priredbe za prijem prvaka, roditelji su bili neprijatno iznenađeni kada su morali dečaka u naručju da odnesu na prvi sprat u učionicu, jer prostor nije sređen, niti je bilo rampe.

- Niko u školi nam nije objasnio šta se desilo, a sutradan se niko nije javljao na telefon. Matija je plakao kod kuće i čula sam kada je rekao sestri, kroz suze, da neće moći da ide u školu. Zajedno smo odlučili da snimimo video zbog sve ostale dece i roditelja, koji su u sličnoj situaciji kao i mi.

Na sastanku sa predsednikom opštine Savski venac Milošem Vidovićem zbog druge teme, jer je Olivera i predsednik Udruženja roditelja dece sa retkim bolestima, došlo se do ovog pitanja.

- Ispostavilo se da škola od Opštine nije tražila da se postavi rampa, a Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu je 20-ak dana pre početka školske godine odobrio korišćenje učionice - kaže Olivera. - Sve je rešeno u subotu, zahvaljujući podršci Opštine, koja je preuzela na sebe obavezu škole.

KOLICA OD FUNKCIONERA OPŠTINE

Električna kolica za Matiju Jovovića obezbedili su funkcioneri opštine Savski venac iz ličnih sredstava - rekao je juče predsednik Savskog venca Miloš Vidović.

- Jedan od naših prioriteta je bio da osposobimo dve škole za prijem dece sa specijalnim potrebama, te smo u prošloj godini uradili dve rampe za kolica, i to u OŠ "Isidora Sekulić" i OŠ "Radojka Lakić". Pristupna rampa za kolica u Matijinoj školi "Vojvoda Mišić" je, takođe, završena i postavljena o trošku Opštine. Ovo je treća rampa koju je GO Savski venac uradila za manje od godinu dana. Pristupna rampi koju će Opština postaviti u Matijinoj zgradi biće završena najkasnije do kraja ove nedelje - rekao je Vidović.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić se izvinio majci i detetu.

A. V. V.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a