BEZ SNIMANJA ZAPOSLENIH: Posle inspekcijskog nadzora, poverenik za informacije od javnog značaja doneo rešenje za Dom zdravlja Stari grad

S. V.

01. 09. 2022. u 06:45

TROMESEČNA praksa fotografisanja zaposlenih svakog dana pri dolasku na posao, kako bi se na osnovu biometrijskih podataka evidentirao njihov dolazak na radno mesto, koja je krajem aprila stupila na snagu u Domu zdravlja Stari grad, prestala je pre mesec dana.

БЕЗ СНИМАЊА ЗАПОСЛЕНИХ: После инспекцијског надзора, повереник за информације од јавног значаја донео решење за Дом здравља Стари град

DZ Stari Grad u Siminoj ulici, Foto N. Skenderija

Posle inspekcijskog nadzora, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti doneo je rešenje u kojem se to zabranjuje, uz obrazložnjenje da uprava DZ Stari grad to radi bez pravnog osnova i u suprotnosti sa Zakonom.

Još u aprilu, tehnička služba pomenutog DZ obavestila je kolege da počinje prva faza uvođenja sistema za nadzor i prijavljivanje zaposlenih. U dopisu od 28. aprila piše da je neophodno da se svi radnici fotografišu na portirnici, koristeći postavljeni tablet, kako bi bili uvedeni u sistem. Svaki zaposleni je prilikom prve registracije dobio kod na osnovu imena i prezimena, a već narednog dana "upisao" bi se automatski, tako što bi prošao pored portirnice i pogledao u tablet.

Na nadzorni sistem koji prisustvo zaposlenih registruje pomoću biometrijske obrade njihovih podataka reagovalo je udruženje "Partneri Srbija". Oni su Povereniku uputili inicijativu da sprovede nadzor i reaguje u skladu sa svojim ovlašćenjima. Posle dobijanja rešenja o zabrani evidentiranja kolega na ovakav način, DZ Stari grad obavestio je Poverenika krajem jula da su postupili u skladu sa donetim aktom.

FOTOGRAFIJE

TAKOĐE, ova medicinska ustanova dobila je nalog da u roku od 15 dana obriše sve podatke o zaposlenima koji su prikupljeni putem uređaja za prepoznavanje lica. Bilo je neophodno i da obaveste kolege da su uklonili njihove fotografije iz sistema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)