"TUŠIRANJE" IZ KLIMA-UREĐAJA: Curenje iz nepropisno postavljenih rashladnih uređaja po višespratnicama

S. V.

21. 07. 2022. u 11:45

OVIH dana, kada zbog visokih temperatura tražimo osveženje na svakom koraku, verovatno će nam doći - pravo na glavu!

ТУШИРАЊЕ ИЗ КЛИМА-УРЕЂАЈА: Цурење из непрописно постављених расхладних уређаја по вишеспратницама

Foto M. Labudović

Voda koja curi iz klima i pada prolaznicima za vrat, na kosu ili lice posledica je nemarnog postavljanja rashladnih uređaja, tako da crevo sa kondenzovanom tečnošću ide pravo na trotoar. Za ovaj prekršaj predviđene su kazne od 5.000 do 50.000 dinara.

- Koliko god da je vruće napolju, nimalo mi nije prijatno kad osetim kap vode na vratu ili glavi dok hodam trotoarom - kaže sugrađanka Milena O.

- Vlasnici su neodgovorni, rashlade stan a nije ih briga da li klima curi na komšijinu terasu ili na prolaznike. To se najčešće dešava u pešačkoj zoni i na centralnim gradskim ulicama.

Grad je propisao kako se postavlja oprema, Foto A. S.

Međutim, većina prolaznika u ovakvim situacijama samo pogleda odakle curi voda, negoduje i produži dalje. Mali je broj onih koji će pozvati opštinsku komunalnu inspekciju da napiše kaznu nesavesnom vlasniku. Odluka o komunalnom redu Grada Beograda propisuje da crevo za odvod kondenzovane vode ne sme da se sprovodi ni u oluke, kao ni do same zemlje, odnosno trotoara ili ulice, već nazad u stan. Ako bi veliki broj stanova "priključio" odvodno crevo na oluk višespratnice, mogla bi se dogoditi oštećenja, a verovatno bi bio narušen izgled fasade i cele zgrade.

- Klima-uređaj postavlja se tako da se onemogući izlivanje kondenzanta na spoljne delove te zgrade, susedne kao i direktno izlivanje na površinu javne namene, odnosno površinu u javnom korišćenju - piše u Odluci.

- Uređaji se postavljaju na način kojim se ne dovodi do oštećivanja same zgrade i ne ugrožava bezbednost građana i okoline.

Ukoliko opštinska komunalna inspekcija dobije prijavu i izađe na teren, te utvrdi da se kondenzat rashladnog uređaja izliva na spoljni zid ili trotoare, sledi ne tako mali udar na džep. Pravnom licu piše se kazna od 50.000, a odgovornom 5.000 dinara. Preduzetnik plaća 25.000, a fizičko 5.000 dinara.

PRVO OPOMENA

KADA izađu na teren prvi put po prijavi, inspekcija tada opominje sugrađane. Posle upozorenja, stanari tada reše problem i postave crevo tako da nikom ne smeta. I profesionalni upravnici kažu da ne pamte da li je neko ikad kažnjen zbog curenja klime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove