UDAH IZ KOŠNICE ZA LAKŠE DISANJE: U Velikom Mokrom Lugu komora za apiterapiju dobila podršku opštine Zvezdara

A. Z. K.

16. 07. 2022. u 08:22

MOŽE LI udah propolisa, perge, mleča, polena, voska i meda da pomogne u slučaju disajnih tegoba?

УДАХ ИЗ КОШНИЦЕ ЗА ЛАКШЕ ДИСАЊЕ: У Великом Мокром Лугу комора за апитерапију добила подршку општине Звездара

Vladan Jevtić, Foto D. Milovanović

Poklonici apiterapije tvrde da može, a prva komora u kojoj je moguće udahnuti pčelinje preparate otvorena je nedavno na Opštini Zvezdara, u Velikom Mokrom Lugu. Posetio ju je i Vladan Jeremić, predsednik GO Zvezdara, kao spoj preduzetništva i inovativnosti.

Na lice se stavi maska povezana sa košnicom i tako se direktno udišu čestice koje proizvode pčele - priča za "Novosti" Vladan Jevtić, koji je osmislio ovaj kutak. - Vazduh koji se udiše iz košnica ima blag miris. Tretman traje oko sat i po. Posle pola sata udisanja sledi polučasovni odmor, a onda ponovo inhalacija. Konzumiranje meda smatra se takođe vidom apiterapije.

Naš sagovornik kaže da se pčelarstvom bavi, a o apiterapiji je mnogo čitao i slušao na sajmovima meda. Ali, jedan od presudnih razloga za otvaranje komore je što mu je pre pet godina dijagnostikovana astma.

Foto D. Milovanović

Ova komora ne zahteva nikakva odobrenja i provere, prema rečima Vladana Jevtića, a apiterapija se tretira kao prodaja pčelinjih proizvoda.

- Imam registrovan pčelinjak i poljoprivredno gazdinstvo, i u sklopu toga ovo radim, jer naš zakon o pčelarstvu nije precizniji - rekao je Jevtić.

Opština Zvezdara prepoznala je ovo kao dobar projekat, a kako nam je rekao Vladan Jevtić, rekli su mu da će imati njihovu podršku za izgradnju još komora. U novim komorama, koje su u planu, planirano je da građani leže na košnicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!