ŠINE SAD NA SREDINI PUTA: Tramvajska ruta mahom se menja prilikom rekonstrukcije saobraćajnica

Š. MAROVIĆ

11. 07. 2022. u 17:00

ZRENjANINSKIM putem, kao i mostom koji centar prestonice povezuje sa levom obalom Dunava, posle planirane rekonstrukcije tramvajski saobraćaj proći će sredinom kolovoza.

ШИНЕ САД НА СРЕДИНИ ПУТА: Трамвајска рута махом се мења приликом реконструкције саобраћајница

Foto: Novosti

To je postala praksa u svim delovima grada, pa su prilikom uređenja bitnih putnih pravaca šine umesto na obodima prebacivane na centralni deo ulice.

Plan grada do 2030. godine kao dominantan vid prevoza previđa izgradnju dodatnih 42,6 kilometara tramvajske mreže. Takođe, postojeće šine biće rekonstruisane, nakon čega će umesto po obodu kompletno biti premeštene na sredinu.

- Tokom ranije izgradnje tramvajskih šina u prestonici manje je u njihovo projektovanje bila uključena saobraćajna struka, pa su uglavnom po nacrtima građevinskih inženjera rađene na obodima bitnih ulica u gradu - kaže za "Novosti" profesor Saobraćajnog fakulteta dr Milan Vujanić. - Kasnije se ispostavilo da je mnogo bezbednije, ali i učinkovitije da one prolaze po sredini kolovoza, a da se njegov krajnji deo ostavi za automobile. Pre svega, protok saobraćaja je mnogo brži.

DORĆOLSKI BULEVARI

IAKO su u gotovo svim delovima grada posle uređenja šine premeštene na sredinu kolovoza, to nije bio slučaj sa dorćolskim ulicama Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana. Zbog manjka prostora u tom delu grada, odlučeno je da one ostanu na obodu, čime je protok saobraćaja usporen.

U poslednjih desetak godina u gradu je rekonstruisano nekoliko bitnih saobraćajnica, nakon čega su šine premeštene na sredinu kolovoza. Sa tom praksom biće nastavljeno i u narednom periodu, a u planu je da se uredi Bulevar kralja Aleksandra na delu od Cvetkove pijace i Požeška ulica na Banovom brdu, nakon čega će šine biti sprovedene do Ceraka. Tramvaji će istom metodom saobraćati i posle rekonstrukcije rakovačkog Bulevara patrijarha Pavla.

Osim Zrenjaninskim putem, tramvajska mreža širiće se i delom od Ulice Jurija Gagarina prema Bežanijskoj kosi, kao i od Bogoslovije prema Adi Huji, uključujući i novi most.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon