NA VRAČARU MOGU SAMO TRI ETAŽE: Posle rušenja vile u Internacionalnih brigada 47 grad donosi nove mere

M. Stanojković / Š. Marović

17. 11. 2021. u 07:52

VILA u Internacionalnih brigada 47 na Vračaru, tačnije Kotež-Neimaru, bespravno je srušena.

НА ВРАЧАРУ МОГУ САМО ТРИ ЕТАЖЕ: После рушења виле у Интернационалних бригада 47 град доноси нове мере

Zgrada u celini, bez ograde koja je prvo uklonjena, Foto Privatna arhiva

Jučerašnja izjava zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da će se visina objekata u ovom delu grada ograničiti na dva sprata i prizemlje, daje nadu da se ovakvi slučajevi neće ponavljati, ali pomenutu kuću iz 1930. godine rađenu za inženjera Miloša K. Antića, to ne može spasti. Slučaj iz Internacionalnih brigada 47 trenutno je pred Prvim osnovnim javnim tužilaštvom.

- Posle analize izveštaja Gradske građevinske inspekcije, koji nam je juče dostavljen, i uvida u pribavljenu dokumentaciju biće obavljene dodatne provere, odnosno biće podneti zahtevi za prikupljanje potrebnih obaveštenja MUP i drugim državnim organima. Nakon toga će biti doneta odluka o daljem toku postupka - objašnjavaju za "Novosti" u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Internacionalnih brigada 87, Foto Z. Jovanović

Uprkos saopštenju koje je u subotu došlo iz Sekretarajata za inspekcijske poslove da su po hitnom postupku izašli na teren, trenutno stanje pokazuje da su prilično okasnili. Od nekoliko udruženja za zaštitu ovog dela prestonice dobili su upozorenja da će se ovo dogoditi. Prijavljen je i početak radova na uklanjanju ograde, o čemu su i "Novosti" pisale, a inspektori su izašli tek kad su bageri porušili vilu. Gradilište je, kako su se uverili reporteri "Novosti", trenutno zatvoreno, iza trake stoji sačuvan prednji front kao kulisa za film. Dok je pozadi sve srušeno.

Prostorno kulturno-istorijska celina Kotež-Neimar kojoj pripada i ulica Internacionalnih brigada uživala je status prethodne zaštite do decembra 2020. godine. Ovaj status prvi je korak ka proglašenju za kulturno dobro. Shodno slovu Zakona o kulturnim dobrima, ustanova zaštite dužna je da u roku od dve godine utvrdi da li evidentirana nepokretnost ima spomenička svojstva i da u tom roku predloži te nepokretnosti za kulturno dobro. Ukoliko nije utvrđena za kulturno dobro u roku od tri godine od dana proglašenja za prethodnu zaštitu, prestaju da se primenjuju mere zaštite, što se u gore pomenutom slučaju i dogodilo. Kako se zakasnilo sa izradom elaborata za proglašenje za kulturno dobro, koji je trebalo da ide na usvajanje u julu, investitor je "uhvatio vakuum" i dobio neophodne dozvole, jer objekat više nije potpadao ni pod kakvu zaštitu.

Internacionalnih brigada 37, Foto Z. Jovanović

Tek nakon nekoliko investitorskih "izleta" na Vračaru oglasili su se i gradski i opštinski čelnici.

Kako je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Urbanističkom zavodu i Sekretarijatu za urbanizam biće predloženo da se izmene određeni planovi kako bi se smanjila trenutno dozvoljena spratnost.

- Time bi u zaštićenim kulturno-istorijskim celinama na Vračaru, umesto četiri sprata i potkrovlja bila dozvoljena gradnja prizemlja, jednog ili dva sprata i potkrovlja - kaže Vesić.

- O izgledu fasada odlučivaće Zavod za zaštitu spomenika kulture. Za početak niko više neće dobiti dozvolu za rušenje, a uvodimo i celodnevne patrole komunalne milicije kako bi, posebno vikendom, kažnjavali one koji misle da tada mogu da ruše.

Neće se više ponoviti slučaj kao u ulici Internacionalnih brigada 47.

Vračarci se nadaju da će ove odluke zaustaviti dalju izgradnju modernih vila na mestu starih zdanja. Urbanistički projekat za gradnju stambenog objekta u Internacionalnih brigada 87 biće na javnom uvidu od narednog ponedeljka, a zasad nisu poznati detalji projekta.

BLOKADA JUŽNOG BULEVARA

ZBOG dešavanja u Internacionalnih brigada, vračarska udruženja za zaštitu organizovala su tokom vikenda protest ispred porušene vile. U planu je i novi izlazak građana na ulice, u subotu od 10.00 časova kada će blokirati Južni bulevar na uglu sa Ulicom Mihajla Gavrilovića u smeru ka Autokomandi.

KAO I U NIKOLAJA KRASNOVA

PO istom šablonu kao u Internacionalnih brigada, letos je i srušena predratna vila u Ulici Nikolaja Krasnova 4. Ovaj objekat pripada prostorno kulturno-istorijskoj celini "Istočni Vračar", čija je prethodna zaštita, takođe, istekla krajem prošle godine, a u međuvremenu još nije gotov elaborat za konačnu zaštitu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?