NAJVEĆI USPEH SILAZAK NA REKE: Zamenik gradonačelnika na odlasku Goran Vesić sumirao rezultate

Š. Marović

20. 06. 2022. u 08:45

PROMENA pravca razvoja Grada i njegovo spuštanje na reke za koje će biti vezani svi budući veliki infrastrukturni projekti, ali i okretanje glavnog grada njegovim stanovnicima...

НАЈВЕЋИ УСПЕХ СИЛАЗАК НА РЕКЕ: Заменик градоначелника на одласку Горан Весић сумирао резултате

Foto: Tviter/@sicveO11

Ovo je na oproštajnoj konferenciji za medije odlazeći zamenik gradonačelnika Goran Vesić apostrofirao kao najveći uspeh za poslednjih osam godina i sedam meseci, koliko je proveo u Skupštini grada.

- Svi budući veliki projekti, pored Beograda na vodi, biće vezani za reke, a tu mislim na izgradnju Bloka 18, Makiškog polja, Luke Beograd i Trećeg Beograda na levoj obali Dunava - rekao je on.

Poredeći 2013. i 2022, Vesić je istakao da je Beograd postao neprepoznatljiv, kao i da je realizovan veliki broj bitnih projekata.

Foto Fejsbuk/Goran Vesić

Neki od njih su i izgradnja tri fabrike za preradu otpadnih voda, deponija u Vinči, projektovanje i radovi na predškolskim ustanovama, uređenje 300 parkova i zelenih površina, ali i početak gradnje metroa i smanjenje javnog duga. Posebno je ponosan na uređenje Obilićevog venca i Savskog trga, ali i na sređivanje 514 fasada u prestonici.

INFRASTRUKTURA

Samo prošle godine izdato je građevinskih dozvola za milion i 556.000 kvadrata, dok je 2013. godine izdato za 322.000 kvadrata. Trenutno ima 2.347 aktivnih gradilišta sa 157 kranova. Najvažniji projekat svakako je metro, koji se izvodi po planu zajedno sa Vladom. Biće izgrađen i novi drumsko-železnički most preko Vinče, novi Savski most, te most preko Ade Huje, kao i dva pešačko-biciklistička mosta. Takođe će se realizovati i izgradnja dva tunela. Proširili smo i pešačku zonu na 25.000 kvadrata i uredili 514 fasada.

METRO

Krenuli smo u izgradnju metroa, koji je obećavan građanima poslednjih 50 godina, kao i povezivanje BG voza sa svim prigradskim opštinama. Do marta 2023. konačno će biti završena obilaznica oko Beograda, koja je počela da se gradi 1991. Grad je za protekli period kupio 451 autobus, te uspostavio dve linije s električnim autobusima i dodao da se čeka isporuka 100 novih autobusa na gas. Završen je međunarodni tender za javne bicikle, a novom sazivu gradskog parlamenta ostaje samo da potvrdi te rezultate. Uređen je veliki broj gradskih ulica, a mnoge su i rekonstruisane.

Foto Fejsbuk/Goran Vesić

OBRAZOVANjE

- Posebno samo ponosan što skoro 80.000 dece ima mesto u vrtićima. Time smo prešli 75 odsto ukupnog broja dece koja idu u vrtiće, a podsetiću da je 2013. godine 57.000 mališana bilo upisano u beogradska obdaništa. Cena vrtića je već pet godina ista i iznosi oko 5.600 dinara, dok je 2013. godine ta cena bila od 8.500 do 9.500 dinara, zbog čega je ova gradska vlast vratila roditeljima oko 3,5 milijardi dinara duga. Takođe smo krenuli u proces izgradnje 25 vrtića, dok smo u poslednjih nekoliko godina izgradili šest novih. Obezbedili smo prvi put besplatne škole sporta za svu decu, od prvog do četvrtog razreda, odnosno za oko 67.000 mališana. Prošle godine podelili smo deci 67.592 tableta. Već drugu godinu kupujemo štampane udžbenike za svu decu u prvom i drugom razredu.

SOCIJALNA ZAŠTITA

- Grad danas ne duguje ni jedan dinar trudnicama, porodiljama, penzionerima i drugim korisnicima socijalnih usluga. Imamo 500 ličnih pratilaca dece, dok 2013. godine nismo imali nijednog. Danas u Beogradu imamo 79 personalnih asistenata, a 2013. ih nije bilo. Danas imamo 62 vozila za prevoz osoba s invaliditetom, dok smo 2013. imali samo jedno. Takođe smo preko 1.700 porodica uspeli da smestimo u objekte socijalnog stanovanja, odnosno više od 5.000 lica.

KULTURA I TURIZAM

Izdvajanje za kulturu je oko dve milijarde dinara veće nego 2013. Takođe, izdvajanje Grada za kulturne manifestacije 2013. iznosilo je 50 miliona dinara, dok je ove godine 325 miliona dinara.

Turistička ponuda u prestonici u odnosu na 2013. uvećana je za čak 160 odsto. U sklopu zaštite kulturnog nasleđa, ali i poboljšanja turističke ponude, posebno bih istakao sređivanje Kalemegdana. Za poslednjih osam godina proglašeno je deset prostorno kulturno-istorijskih celina u prestonici. Podignut je veliki broj spomenika, a mnoge znamenite ličnosti dobile su ulice u Beogradu.

Foto Tanjug

ŽIVOTNA SREDINA

Urađeno je 424 kilometra vodovodne mreže. Posebno sam zadovoljan regionalnim vodovodom Makiš-Mladenovac. Završen je tender i veoma brzo počinje izgradnja za poslednji deo opštine Grocka koji sada nema stabilno vodosnabdevanje. Širiće se i ka Sopotu, a biće završen i projekat Makiš 3.

Za poslednjih osam i po godina posađeno je 250.000 sadnica, kao i 3.000 drvorednih sadnica, a kupljen je i "sadiša", specijalna mašina za presađivanje stabala. Počelo je da radi postrojenje za preradu građevinskog otpada, dok u novembru počinje s radom postrojenje za preradu komunalnog otpada. Iz tog postrojenja će se proizvoditi struja, prvi put u Srbiji. Takođe je urađen toplodalekovod Vinča-Konjarnik.

JAVNI DUG

Prema Vesićevim rečima, nivo javnog duga je u vreme njegovog angažmana, sa 1,2 milijarde pao na nešto manje od 283 miliona evra, a budžet se sa 600 miliona "vinuo" na 1,3 milijarde evra.

- U petak u 16 časova na računima Grada se nalazilo tačno 19,1 milijarda ili 163,4 miliona evra. Dok je 20. novembra 2013. godine Privremeni organ zatekao na računima Grada 4,9 milijardi dinara, odnosno 43,5 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)