ZAŠTITA NEIMARA U FIOCI: Udruženja sa Vračara protestovala protiv rušenja starih vila na Vračaru

A. VOJINOVIĆ

15. 06. 2022. u 08:00

ČLANOVI tri udruženja sa Vračara održali su juče u Moravskoj 10 protest zbog najavljenog rušenja dve predratne vile u Hadži Melentijevoj 47 i 72 u naselju Neimar.

ЗАШТИТА НЕИМАРА У ФИОЦИ: Удружења са Врачара протестовала против рушења старих вила на Врачару

Foto I. Marinković

Odlučni u borbi da stanu na put bahatim graditeljima izneli su tri glavna zahteva - da Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove odbije zahtev investitora za rušenje ove dve vile i izdavanje građevinske dozvole za izgradnju višespratnica na ovim lokacijama, kao i da Ministartvo kulture na dnevni red stavi odluku kojom se Neimar utvrđuje za prostornu kulturno-istorijsku celinu.

- Vila u Hadži Melentijevoj 47, odnosno Moravskoj 10 (ima dve adrese jer se nalazi na uglu), pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture i ne bi smela da se ruši - kaže za "Novosti" Marko Stanković iz Društva za očuvanje Neimara.

- Investitor pored rušenja planira i da zauzme ceo skver zajedno sa trafostanicom i ovde podigne zgradu.

Naš grad je rušen toliko puta u istoriji, a sada smo počeli i sami to da radimo.

Raskrsnice i delovi ulice prodaju se investitorima da bi tu gradili višespratnice.

Foto I. Marinković

Prema rečima našeg sagovornika, njihova udruženja nisu protiv izgradnje Beograda niti zidanja novih kvadrata, već smatraju da bi kulturno-istorijske celine morale da ostanu u svom autentičnom obliku.

- Pisali smo svim nadležnim institucijama, Zavodu, Sekretarijatu za urbanizam i imamo pismo za četiri ministarstva povodom rušenja vile u Hadži Melentijevoj 72 - kaže Stanković.

- Od Zavoda smo dobili izričit odgovor da vila ne sme da se ruši i da su oni protiv. Isto su rekli i Sekretarijatu pre nego što su izdali investitoru lokacijske uslove, što znači da su se oglušili o mišljenje Zavoda.

Neda Maletić u ime Udruženja građana Topolska naglasila je da niko nema prava da skver na uglu Moravske 10 i Hadži Melentijeve 47, gde se nalazi vila, proda investitoru jer je reč o javnoj svojini.

- Ovde je planirana izgradnja višespratnice sa 3.500 kvadrata - kaže Miletićeva. - da bi izgradio tako veliku zgradu, investitor bi morao i da poseče drveće. Uništavati ovoliko zelenilo je nedopustivo, Neimar je vrtno naselje sa kućama i velikim baštama.

Članovi udruženja ističu da je naročito važno da Ministarstvo kulture konačno na dnevni red Vlade stavi odluku da se Neimar proglasi za kulturno-istorijsku celinu od posebnog značaja što će mu jedino obezbediti trajnu zaštitu.

Protestu je prisustvovao Miloš Jovanović, predsednik Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca, inače predsednik koalicije NADA.

ISTORIJAT

- VILA u Hadži Melentijevoj 72 izgrađena je 1927. godine za Jakova Kozinskog, građevinskog inženjera rusko jevrejskog porekla - kaže Neda Miletić.

Zdanje u Moravskoj 10, ondosno Hadži Melentijevoj 47, podignuto je takođe 1927. godine, a vlasnik je bio Nikola Belančić, rudarski inženjer i u to vreme visoki činovnik u Ministarstvu rudarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)