SPREMAČICA NEMA, PROBLEM JE PLATA: Vrlo su tražene, ali je problem zarada, kao i teški uslovi rada

A. VOJINOVIĆ

28. 04. 2022. u 11:45

POTREBNA spremačica za sređivanje dva stana na dan, a nekad i tri stana. Radno vreme od ponedeljka do subote u periodu od 11.00 do 16.00 časova.

СПРЕМАЧИЦА НЕМА, ПРОБЛЕМ ЈЕ ПЛАТА: Врло су тражене, али је проблем зарада, као и тешки услови рада

Do posla se najčešće dolazi na preporuku, Foto N. Fifić

Traži se ozbiljna, odgovorna, pedantna, vredna osoba sa iskustvom i poznavanjem engleskog jezika. Plata - 200 evra! Ovo je u najkraćem opis oglasa za posao spremačice koji je izazvao pravu buru u javnosti i bezbroj negativnih komentara na društvenim mrežama.

Beograđani su žustro odreagovali na pomenuti oglas jer je reč o ponudi za težak posao, koji poslodavac namerava da naplati znatno ispod proseka. Žene koje se bave spremanjem stanova u prestonici po satu zarađuju od 600 do 1.000 dinara, a mesečno mogu da zarade i više od 100.000 dinara.

U nizu zahteva koje treba da ispuni zaposlena, traži se da, pored menjanja posteljine, brisanja prašine, podova, pranja kupatila i sudova, spremačica u apartmanu mora da boravi do 16.00 časova, kako bi dočekala goste i predala im ključ. Takođe, zbog ove poslednje naredbe mora da se služi i engleskim jezikom zbog stranih turista. Prema podacima "Infostuda", potražnja za spremačicama i higijeničarkama u glavnom gradu je velika, a zarada viša od pomenute.

- Oglas koji se pojavio je privatan, a uslovi koje su naveli su jako loši, a zarada niska - kaže za "Novosti" Miloš Turinski iz "Infostuda".

- Spremačice su trenutno veoma tražene, na našoj listi top deset deficitarnih zanimanja one se nalaze na 7. poziciji.

Kod nas se oglašavaju samo firme koje traže žene za spremanje, a naplaćuju uglavnom po satu. Ranije je satnica iznosila između 300 i 400 dinara, a sada je u proseku 600 ili 700 dinara. Može ići i do 1.000, ako se računa i peglanje.

Prema rečima našeg sagovornika, posao spremačice uglavnom obavljaju isključivo žene, i to starije od 40 godina, dok jači pol nije zainteresovan za ovu vrstu posla. Posla, kako tvrdi, ima, a danas je teško pronaći slobodnu čistačicu jer su uglavnom prebukirane.

- One uglavnom same određuju koliko će sati dnevno raditi, ali ako računamo da su na poslu pet dana u nedelji i osam sati dnevno, za jedan mesec mogu da zarade i više od 100.000 dinara - objašnjava Turinski.

- Takođe, poslodavci ih uglavnom traže po preporuci, ali se i ovim putem do njih teško stiže jer unapred imaju zakazane termine.

S druge strane, u agencijama koje angažuju čistačice za sređivanje stanova uglavnom kubure sa radnom snagom jer se žene brzo odluče da napuste ovaj posao.

- Spremačice koje mi angažujemo u proseku rade dva, tri sata dnevno za dnevnicu od 1.500 dinara, a maksimum je 2.000 - navodi za "Novosti" Marina Pavlović iz Agencije za čišćenje "Majstorica".

- Pošto zarada nije visoka, radnice se kratko zadržavaju. To su uglavnom starije žene, ali imamo i mlađe. U opisu posla je da promene posteljinu, osveže kupatilo, operu prozore.

"Stan na dan" traže tokom festivala

USLUGA "stan na dan" postala je popularna pre nekoliko godina, najviše zbog turista koji u najvećoj meri koriste ovu vrstu smeštaja. Iznajmljivanje apartmana na 24 sata najpopularnije je tokom praznika, za Novu godinu, tokom popularnih festivala kao što je "Egzit" u Novom Sadu ili "Bir fest" u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)