U DVE PODZEMNE GARAŽE JOŠ 518 MESTA: Posle tendera za gradnju ispod "Pinkija", raspisana javna nabavka za parkiralište u Skerlićevoj

A. VOJINOVIĆ

04. 04. 2022. u 08:25

BEOGRAĐANI će uskoro dobiti dve nove podzemne garaže! Grad Beograd u četvrtak je raspisao javni tender za izgradnju parkirališta u Skerlićevoj ulici na Vračaru, a pre tri meseca i za drugo, koje će se nalaziti ispod Sportskog centra "Pinki" u Zemunu.

У ДВЕ ПОДЗЕМНЕ ГАРАЖЕ ЈОШ 518 МЕСТА: После тендера за градњу испод Пинкија, расписана јавна набавка за паркиралиште у Скерлићевој

Foto promo

Buduća garaža kod Narodne biblioteke imaće 368 parking-mesta, a kod "Pinkija" - 150. Građani prestonice će tako ubuduće moći da računaju na dodatna javna parkirališta, s obzirom na to da je poslednja podzemna garaža u glavnom gradu izgrađena pre 17 godina, i to ispod Pionirskog parka.

Majstori bi prvo trebalo da zasuču rukave u Zemunu, jer je početak radova najavljen za proleće ove godine. Planirano je da se poslovi privedu kraju za dve godine, dok će građanima ubuduće biti na raspolaganju jedna podzemna etaža površine 5.407 kvadrata sa ukupno 150 parking mesta. Vrednost ovog projekta iznosi oko 700 miliona dinara. Prema rečima stručnjaka, u ovom delu nije moguća gradnja dodatnih spratova jer Zemun ima visoke podzemne vode, a i blizu je reke Dunav.

Prema planu, građevinci bi početkom iduće godine trebalo da "okupiraju" Skerlićevu ulicu. U planu je da se na prostoru površine 11.660 metara izgrade tri nivoa sa 368 parking mesta, od kojih će 20 biti rezervisano za osobe sa invaliditetom. Otvaranje ponuda za ovaj projekat zakazano je za 9. maj, a nakon ovog datuma biće poznat izvođač radova. Zasad nije poznato koliko će radovi na izgradnji ovog parkirališta trajati, niti koliko će koštati.

Prva javna podzemna garaža otvorena je 2005. godine ispod Pionirskog parka. Radovi na izgranji počeli su u martu 2003. godine, a iako je bilo planirano da se posao privede kraju do proleća iduće godine, rokovi su nekoliko puta bili probijeni, pa su građevinari okačili "šlemove" o klin nešto kasnije. Ova investicija vredela je između 350 i 450 miliona dinara, dok su Beograđani prvi put dobili javno parkiralište pod zemljom sa 461 mestom na tri nivoa i 14.000 kvadrata.

Tokom izgradnje, plato ispred Starog dvora, koji danas krasi i velika bašta u sredini, bio je pretvoren u gradilište. Kamioni i "mravinjak" radnika bili su redovna slika koju su Beograđani viđali svakog dana u srcu grada. Kao i većina velikih projekata u prestonici i najava da će se u ovom delu graditi podzemno parkiralište izazvalo je negodovanje javnosti. Najzvučniji su bili "otporaši", koji su gradske oce optužili da gradnja nije isplativa, da je potrošeno više novca nego što je bilo predviđeno, kao i da će cirkulacija automobila u ovom delu dodatno povećati zagađenje vazduha.

Posle 13 godina JKP "Parking servis" obnovio je ovo parkiralište. Radovi su počeli u poslednjem kvartalu 2018. godine i završeni u februaru 2019. godine. U okviru poslova ugrađen je lift za korisnike, rekonstruisan je sistem za ventilaciju i odimljavanje, koji je bio u lošem stanju od izgradnje garaže. Obeležena su i parking-mesta za invalide, postavljen novi sistem video-nadzora, LED rasveta, a obnovljena je bila i kompletna rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže.

NA VRAČARU VIŠE OD 1.000

GRADSKI čelnici najavili su i izgradnju još dve podzemne garaže na Vračaru - ispod Kalenić pijace i Beogradskog dramskog pozorišta. Prema najavama, uz parkiralište u Skerlićevoj stanovnici Vračara dobiće više od 1.000 novih parking-mesta, što je za ovaj deo grada, kako su naglasili, neophodno.

- Izgradnjom tri garaže rešićemo u velikoj meri problem parkiranja na Vračaru - rekao je prethodne sedmice predsednik Opštine Vračar Milan Nedeljković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori