PAŽNJA, CVETAJU BREZA I ČEMPRES: Preporuka za alergične - izbegavajte duge šetnje

J. D.

30. 03. 2022. u 11:27

IAKO su mnogobrojni sugrađani dočekali lepo vreme i povišene dnevne temperature, sve sa simptomima prolećnih alergija rano bujanje prirode svakako nije obradovalo.

ПАЖЊА, ЦВЕТАЈУ БРЕЗА И ЧЕМПРЕС: Препорука за алергичне - избегавајте дуге шетње

Foto N. Skenderija

Biljke su u cvetanju, ali stručnjaci upozoravaju da se u narednih 15 dana očekuju povišene koncentracije breze, tise, jove i čempresa.

Trenutna merenja pokazuju da su poleni tise i čempresa u "crvenoj" zoni, dok se za brezu i jovu najavljuje tendencija rasta.

Svakako su sezonu kijanja, kašljanja, curenje iz nosa i drugih alergijskih simptoma, ove godine "otvorili" građani koji su osetljivi na polen leske. Januar i februar nisu njihovi omiljeni meseci, jer je tada njen uticaj najintenzivniji, kao što to neće biti ni kraj marta i prvi dani aprila za sve one kojima breza izaziva burnije reakcije.

- Simptomi koji se javljaju jesu dugotrajna curenja vodenaste sekrecije iz nosa, slivanje niz grlo, svrab nosa i očiju - objašnjavaju alergolozi iz Agencije za zaštitu životne sredine. - Svakako je preporuka da se dve nedelje pred sezonu krene sa intranazalnim preparatima, kako bi se stabilizovala sluznica nosa, sinusa i ždrela.

Foto N. Skenderija

Dodatni problem alergičnima pravi i zagađenje vazduha jer se polenova zrna vezuju za zagađujuće materije. Merne stanice su juče u ranim jutarnjim satima bile u "crvenoj" zoni da bi postepeno do podneva zagađenja spala na "narandžastu" zonu. Kvalitet vazduha se ovde definiše kao prihvatljiv, odnosno na trećem od pet nivoa zagađenosti. Nadležni dodaju i da su zagađenja veća u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima zbog temperaturnih razlika između jutra i večeri.

Iako su koncentracije polen u vazduhu povišene, nadležni iz domova zdravlja ističu da broj pacijenata koji se javljaju sa ovim tegobama nije povećan.

- Ovo je doba godine kada su pacijenti koji imaju prolećne alergije naviknuti na simptome koji su uvek isti - objašnjavaju u Domu zdravlja Grocka. - Uglavnom se svi pridržavaju preporuka lekara i dijagnoze koje su im ranije propisane.

Ilustracija V. N.

Takođe, preporuke lekara su da alergične osobe ukoliko su u mogućnosti smanje boravak na otvorenom i u prirodi, ali i da izbegavaju da suše veš napolju kako se zrna polena ne bi zakačila za materijal. Jedini spas za sve alergične su najavljene padavine, koje se očekuju za vikend, i koje će sprati povišene koncentracije iz vazduha.

APLIKACIJA "POLENI SRBIJE"

AGENCIJA za zaštitu životne sredine pokrenula je i aplikaciju "Poleni Srbije" putem koje možete dobiti sva potrebna obaveštenja o prisutnosti polena u vazduhu.

Objavljjuju se merenja iz 26 mernih stanica koje pokrivaju teritoriju svih većih gradova u našoj zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!