RETKA PRINOVA U BEO ZOO-VRTU: Orlova bradana ima samo 1.600 u celoj Evropi, u Srbiji ih nema već 70 godina

Novosti online

29. 03. 2022. u 00:11

BEOGRADSKI zoo-vrt dobio je prinovu, ovog puta pile orla bradana.

РЕТКА ПРИНОВА У БЕО ЗОО-ВРТУ: Орлова брадана има само 1.600 у целој Европи, у Србији их нема већ 70 година

Foto:Jutjub/Laska

Nakon prethodna dva jajeta, ovo je prvo koje se izleglo. Među nebeskim vladarima, bradan je najređi. Procenjuje se da ih u Evropi ima oko 1.600. I zbog toga u zoološkom vrtu sa velikom pažnjom brinu o Bumbaru, gnezdo obilaze dvaput dnevno, dok ostatkom dana razvoj ovog ptića prate preko kamera.

- Veterinari i moja malenkost danonoćno nadgledamo mališana preko kamera, i dva puta dnevno idemo gore u gnezdo da vadimo pticu da je merimo, pratimo njen razvoj i ako treba da je dohranimo sa malo vrlo ukusnog pacovskog mesa, jer je to trenutno najkvalitetnija hrana koju pile bradana može da dobije - rekao je Kristijan Ovari, biolog beogradskog zoološkog vrta.

I ptice su poput ljudi, traže svog pravog partnera, objašnjava Ovari. Ovaj par bradana prvo je morao da nauči kako da napravi gnezdo, brine o jajetu, a zatim i svom piletu koje prvih par dana teško glavu drži uspravno i time roditeljima otežava hranjenje. Sada već iskusni, o svom Bumbaru na smenu brinu skoro mesec dana i izgledaju vrlo uvežbano.

- Neverovatni su, rade kao po satu. Dok mi završimo jutarnji sastanak u osam sati ona je već nahranila pile i mirna je, spremna za pregled. Tako da mi već između 8.15 i 8.30 sati možemo da radimo sa njima. Ukoliko poranimo samo petnaestak minuta, bude opšti haos - istakao je Kristijan Ovari.

Nažalost, u Srbiji bradana u prirodi nema već 70 godina, pa ne iznenađuje što mnogi posetioci u zoološkom vrtu nisu čuli za ovog orla.

U planu je da poput Španije i Austrije, i Srbija bude među zemljama koja je bradatog supa vratila u prirodu. Ipak, da bi se to ostvarilo potrebno je dosta vremena, jer za njihovu polnu zrelost mora da prođe od 5 do 7 godina. Sa trenutnih 800 grama naša beba bradana lepo napreduje. Iz zoološkog vrta kažu da će do kraja godine ovo pile ponosno pokazati svoja krila Beograđanima.

BONUS VIDEO - DOK SE BEOGRAD BUDI: Kako izgleda jutro sa prelepim životinjama u zoološkom vrtu

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a